Kinezi u Angoli napravili "grad duhova" za 500000 ljudi

  • 19.07.2012.

Kineska državna kompanija "China International Trust and Investment Corporation" napravila je u Angoli ogroman grad sa 850 solitera, 12 škola i više od 100 prodavnica. U njemu bi moglo da živi 500.000 ljudi, ali je trenutan broj stanovnika - nula!


Grad se zove Nova Sidade de Kilamba i smešten je na 29 kilometara od Luande, prestonice Angole. Prostire se na 5.000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole.


Sagraden je po slicnom principu kao i slicni gradovi duhova u Kini. Zapocet je za vreme gradevinskog buma širom sveta, a završen usred velike ekonomske krize, pa je cena stanova, oko 80.000 dolara, nedostižna za vecinu siromašnih porodica u Angoli.


Kineski graditelji odbacuju optužbe da ce stanovi ostati prazni i tvrde da grad još nije završen. Prema njihovim recima, dosad je prodato oko 220 stanova, što je "sasvim u skladu s predvidanjima."


Kinezi su uložili ogroman novac u promociju ovog projekta, sa video klipovima koji prikazuju idilican život u novim stanovima i ulicama sa drvoredima. Ove fotografije, medutim, pokazuju da njihove tvrdnje ne mogu biti dalje od istine.
Ceo grad zvrji prazan, prazan, prazan.

 

(Izvor: Blic)

Top