Planiraju nov porez

  • 12.11.2021.

 

Kina bi trebalo da usvoji predlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine i zakoči špekulativne kupovine kako bi zauzdala rast cena, poručili su stručnjaci državnog instituta.

Peking želi da ukroti rast cena nekretnina i najviša instanca kineskog parlamenta najavila je u oktobru pilot-porez na nekretnine u nekim regijama, podseća Rojters.

Porez bi povećao troškove držanja nekretnina, ograničio bi zaradu kompanija za razvoj nekretnina, odvratio bi špekulante i ohladio "vruće " cene stambenih nekretnina koje su proteklih godina postale nedostupne građanima s nižim primanjima, prenosi Indeks pisanje Hine.

"Kina mora dobro da odradi posao s pilot-projektima", napisao je u sredu u državnim glasilima Ma Jiantang, čelnik državnog razvojno-istraživačkog centra.

"Stanovi služe za stanovanje, a ne za špekulacije", napisao je Ma u tekstu objavljenom u Narodnom dnevniku, službenom glasniku kineske Komunističke partije.

Državni institut nije ovlašćen da donosi odluke i svoje predloge mera u području nacionalnog razvoja Kine i njene ekonomije podnosi zvaničnom Pekingu, napominje Rojters.

 

(Izvor: B92)

Top