Vesti » Svet | 04.11.2021.

ZAŠTO GIGANT U NEKRETNINAMA OKREĆE NOVI LIST Otpuštaju 2.000 ljudi, zatvaraju čitav deo kompanije i imaju odgovor

 

Zillow Grupa, gigant u oblasti nekretnina, objavila je da će zatvoriti svoj ogranak za kupovinu kuća, Zillow Offers, i otpustiti četvrtinu svog osoblja, ili oko 2.000 ljudi, a nakon što je otkrila da je jedinica pretrpela zapanjujuće gubitke.

Izvršni direktor Zillova, Rič Barton, sugerisao je da bi dalje ulaganje u ovaj posao moglo da ugrozi celu firmu.

- Bili smo voljni da preduzmemo zaista veliki zamah u vezi sa ovim, ali ne i zamah kompanije, rekao je Barton.

Vest je zadala udarac tehnološkoj firmi za nekretnine vrednu 20 milijardi dolara, čiji je rast zavisio od upravo ovog biznisa koji je podrazumevao brzu kupovinu i prodaju kuća radi zarade.

Barton, koji je suosnivač Zillov-a od 2004. godine, donedavno je zamišljao da kompaniju pretvori u diva koji će kupovati i prodavati 20.000 kuća godišnje i proizvoditi 20 milijardi dolara prihoda u narednim godinama, piše Biznis Insajder.

U razgovoru od utorka u kojem se raspravljalo o Zillov-ovoj zaradi u trećem kvartalu, Barton je umesto toga otkrio da je jedinica preplavljena stotinama miliona dolara gubitaka, što je dramatičan preokret u bogatstvu s obzirom na to da su rukovodioci kompanije u poslednjim kvartalima opisali posao kao na ivici profitabilnosti.

Barton je rekao da Zillov nije mogao da savlada fundamentalnu oblast brze kupovine i prodaje.
- U osnovi, nismo bili u mogućnosti da predvidimo buduće cene domova do nivoa tačnosti koji ovo čini sigurnim poslom, rekao je Barton.

Barton je ukazao na pandemijsku pauzu kompanije, a zatim i na uzburkano domaće tržište kao na događaje „crnog labuda“ koji su odbacili sposobnost kompanije da precizno odredi cene domova, i rekao da bi bio „naivan“ da pretpostavi da drugi događaji u budućnosti neće na sličan način zbuniti njegovu sposobnost predviđanja.

- Upumpavamo ih u model, a model pokreće posao za koji postoji velika verovatnoća da će u nekom trenutku dovesti celu kompaniju u opasnost, rekao je Barton.Zillov je rekao da je ceo posao izgubio 422 miliona dolara tokom kvartala, što je više nego utrostručeno u odnosu na gubitke u celoj prvoj polovini godine.

Akcije Zillow-a oslabile su 10 odsto u trgovanju posle radnog vremena u vestima od utorka.U pozivu za zaradu, Barton je jasno stavio do znanja da su izazovi ponude i radne snage samo deo problema, navodeći „izuzetne volatilnost" na stambenom tržištu i "veliko sniženja na relativno mali obim jedinica, što je dovelo do toga da prizna "inherentni rizik koji postoji u operaciji iBuiing."

Rukovodioci Zillov-a su takođe sugerisali da je posao sa ponudama počeo da šteti njegovom brendu. Samo oko 10% kupaca koji su se obratili kompaniji za ponudu na kraju je prodalo Zillov-u, ostavljajući neke nezadovoljne svojim iskustvom sa kompanijom, rekao je Barton.

Kompanija se našla u neprijatnoj poziciji da mora da pregovara sa prodavcima o "najvažnijoj stvari koju poseduju u svojim životima, emocionalno i finansijski", dodao je Barton.

 

(Izvor: Blic)

Veliki investitori dižu cenu nekretnina

    Svet | 23.02.2022.

BANKARI ZABRINUTI ZBOG KRETANJA NA TRŽIŠTU NEPOKRETNOSTI Rast cena nekretnina na globalnom nivou je fenomen koji je prisutan već nekoliko godina, a postao je još izraženiji...Više »

"STIŽE SUPERMEHUR" Legendarni investitor upozorava na veliki pad: Izbegavajte dugove, nekretnine su precenjene i čuvajte keš

    Svet | 22.02.2022.

Legendarni investitor Džeremi Grantam dijagnostikovao je četvrti američki "supermehur" i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto nakon što balon...Više »

Moraju da isporuče 600.000 stanova

    Svet | 10.02.2022.

Kineski Evergrande moraće da izmiri svoj dug tako što će, umesto jeftine rasprodaje imovine, u potpunosti obnoviti građevinske i prodajne aktivnosti. To je rekao predsednik...Više »

Nemci upozoravaju:

    Svet | 13.01.2022.

Pandemija koronavirusa, povećana tražnja za građevinskim materijalom, nepovoljni prirodni događaji, trgovinski sukobi, kriza u Sueckom kanalu i blokada jedne od najvećih...Više »

Kovid nije uticao samo na Igre u Tokiju, već i sudbinu olimpijskog sela – kupci stanova podneli tužbu

    Svet | 27.12.2021.

Neizvesnošću i strahom praćene, prigušene, ali uspešno održane Olimpijske igre u Tokiju odavno su završene, ali sada van reflektora svetskih medija njihova složena...Više »

NAVALA NA NEKRETNINE U TURSKOJ Zbog pada lire stranci masovno kupuju stanove, tražnja duplo veća

    Svet | 16.12.2021.

Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj skočila je za skoro 50 odsto na rekordan nivo u novembru, privukavši milijarde dolara deviza, jer je pad lire učinio kupovinu znatno...Više »

SAD ĆE DA SE "USIJA" I CENA ČELIKA! Skuplji je sav građevinski materijal, nove cenovnike spremaju i majstori, a dodatno može da skoči i KVADRAT

    Svet | 07.12.2021.

Cene čelika mogla bi tek značajno da poraste, izjavio je T.V. Narendran, generalni direktor kompanije "Tata Steel", vodećeg indijskog proizvođača čelika i kompanije koja...Više »

Planiraju nov porez

    Svet | 12.11.2021.

  Kina bi trebalo da usvoji predlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine i zakoči špekulativne kupovine kako bi zauzdala rast cena, poručili su stručnjaci državnog...Više »

Priča o ekipi koja je htela da preokrene tržište nekretnina: Fijasko, ali poučan

    Svet | 09.11.2021.

Davne 2008. godine Amerikanci su napokon shvatili da cene nekretnina ne moraju nužno da se kreću uzlaznom putanjom. Naime, krahom Leman bradersa raspao se model zasnovan na...Više »

Doskočili stanodavcima: Spremaju se "kazne" za prazne stanove, naplata preko poreza

    Svet | 28.10.2021.

Španska vlada signalizirala je kako planira ozbiljno da se uhvati ukoštac sa stambenom krizom. Naime, ona je u utorak usvojila predlog zakona koji predviđa nagrade za...Više »

 
nadjidom.com