Vesti » Svet | 23.02.2022.

Veliki investitori dižu cenu nekretnina

BANKARI ZABRINUTI ZBOG KRETANJA NA TRŽIŠTU NEPOKRETNOSTI

Rast cena nekretnina na globalnom nivou je fenomen koji je prisutan već nekoliko godina, a postao je još izraženiji u vreme pandemije. Nekretnine nikad skuplje, pri čemu se ni ne nazire da su dostigle svoj maksimum.

Eksperti na različite načine tumače kretanja na tržištu, dok Evropska centralna banka saopštava da su nekretnine razlog ranjivosti bankarskog sistema u evrozoni.Naime, bankari upozoravaju na pad tražnje za poslovnim prostorima zbog promene načina rada i na povećano interesovanje stanovništva za kupovinu stanova putem kredita.

„Evropska centralna banka mora da se bavi procenom vrednosti na tržištu nekretnina. Nepredvidivost budućeg kretanja cena kuća, stanova i poslovnog prostora uvek predstavlja opasnost za banku kao zajmodavca kojoj je vrednost nekretnina kolateral. Jedino što vidim kao mogući problem je pad vrednosti nekretnina, kao što se dogodilo u američkoj hipotekarnoj krizi“, kaže u razgovoru za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

On ističe da tržište nekretnina preti bankama upravo preko kolaterala.

„Zato banke kod nas i dalje drže 20 odsto minimalnog učešća u stambenom kreditu, jer to štiti banku od oscilacija na tržištu“, ocenjuje profesor Grubišić.

Naš sagovornik objašnjava da veliku ulogu u kreiranju tržišta i cena nekretnina igraju krupni investitori.

„U trenutnoj situaciji dešava se da nekretnine kod velikog broja investitora sve više preuzimaju ulogu sigurnog utočišta, kao što je ranije bilo zlato. Kada iz investicionih motiva dominira tražnja na tržištu nekretnina onda se pravi taj mehur i dolazi do naduvavanja cena, a na to upozoravamo i ovde u Srbiji“, objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije.

 

(Izvor: Biznis.rs)

"STIŽE SUPERMEHUR" Legendarni investitor upozorava na veliki pad: Izbegavajte dugove, nekretnine su precenjene i čuvajte keš

    Svet | 22.02.2022.

Legendarni investitor Džeremi Grantam dijagnostikovao je četvrti američki "supermehur" i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto nakon što balon...Više »

Moraju da isporuče 600.000 stanova

    Svet | 10.02.2022.

Kineski Evergrande moraće da izmiri svoj dug tako što će, umesto jeftine rasprodaje imovine, u potpunosti obnoviti građevinske i prodajne aktivnosti. To je rekao predsednik...Više »

Nemci upozoravaju:

    Svet | 13.01.2022.

Pandemija koronavirusa, povećana tražnja za građevinskim materijalom, nepovoljni prirodni događaji, trgovinski sukobi, kriza u Sueckom kanalu i blokada jedne od najvećih...Više »

Kovid nije uticao samo na Igre u Tokiju, već i sudbinu olimpijskog sela – kupci stanova podneli tužbu

    Svet | 27.12.2021.

Neizvesnošću i strahom praćene, prigušene, ali uspešno održane Olimpijske igre u Tokiju odavno su završene, ali sada van reflektora svetskih medija njihova složena...Više »

NAVALA NA NEKRETNINE U TURSKOJ Zbog pada lire stranci masovno kupuju stanove, tražnja duplo veća

    Svet | 16.12.2021.

Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj skočila je za skoro 50 odsto na rekordan nivo u novembru, privukavši milijarde dolara deviza, jer je pad lire učinio kupovinu znatno...Više »

SAD ĆE DA SE "USIJA" I CENA ČELIKA! Skuplji je sav građevinski materijal, nove cenovnike spremaju i majstori, a dodatno može da skoči i KVADRAT

    Svet | 07.12.2021.

Cene čelika mogla bi tek značajno da poraste, izjavio je T.V. Narendran, generalni direktor kompanije "Tata Steel", vodećeg indijskog proizvođača čelika i kompanije koja...Više »

Planiraju nov porez

    Svet | 12.11.2021.

  Kina bi trebalo da usvoji predlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine i zakoči špekulativne kupovine kako bi zauzdala rast cena, poručili su stručnjaci državnog...Više »

Priča o ekipi koja je htela da preokrene tržište nekretnina: Fijasko, ali poučan

    Svet | 09.11.2021.

Davne 2008. godine Amerikanci su napokon shvatili da cene nekretnina ne moraju nužno da se kreću uzlaznom putanjom. Naime, krahom Leman bradersa raspao se model zasnovan na...Više »

ZAŠTO GIGANT U NEKRETNINAMA OKREĆE NOVI LIST Otpuštaju 2.000 ljudi, zatvaraju čitav deo kompanije i imaju odgovor

    Svet | 04.11.2021.

  Zillow Grupa, gigant u oblasti nekretnina, objavila je da će zatvoriti svoj ogranak za kupovinu kuća, Zillow Offers, i otpustiti četvrtinu svog osoblja, ili oko 2.000...Više »

Doskočili stanodavcima: Spremaju se "kazne" za prazne stanove, naplata preko poreza

    Svet | 28.10.2021.

Španska vlada signalizirala je kako planira ozbiljno da se uhvati ukoštac sa stambenom krizom. Naime, ona je u utorak usvojila predlog zakona koji predviđa nagrade za...Više »

 
nadjidom.com