Vesti » Svet | 22.02.2022.

"STIŽE SUPERMEHUR" Legendarni investitor upozorava na veliki pad: Izbegavajte dugove, nekretnine su precenjene i čuvajte keš


Legendarni investitor Džeremi Grantam dijagnostikovao je četvrti američki "supermehur" i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto nakon što balon pukne.

Veteran među investitorima i suosnivač kompanije GMO, specijalizovane za upravljanje imovinom, objasnio je u intervjuu za Foks biznis kako investitori treba da se pozicioniraju u trenutnoj situaciji.

"Ono što bih uradio jeste da se pobrinem da postoji rezerva gotovine. Možda će biti sjajnih prilika za kupovinu u narednih nekoliko godina", rekao je.

Ranije je podsetimo, poručio da čuva gotovinu kako bi mogao da je lako upotrebi, kao i malu količinu zlata i srebra.
"Drugo, pokušao bih da izbegnem američke akcije. Ako morate da posedujete neke, ja bih posedovao visokokvalitetne", rekao je Grantam.

On je više puta upozoravao investitore da su uhvaćeni u istorijski mehur, a prema njegovim rečima, pad indeksa S&P 500 znači da se sprema kreditna kriza.

"Izbegavajte dugove. I koliko god možete, izbegavajte SAD. To je tržište sa najskupljim cenama. Nekretnine su precenjene svuda u svetu, ali berze van SAD, začudo, ne stoje tako loše. Uglavnom su i tamo stvari skupe, ali su 'normalno' skupe. Postoji nekoliko jeftinih zemalja. Japan izgleda prilično jeftino, Velika Britanija takođe nije tako loša. A ako morate da kupujete u SAD, pobogu, izaberite kvalitetne akcije i imajte rezervu gotovine", rekao je on.

Grantam je ranije kritikovao Federalne rezerve zbog, kako se navodi, nepriznavanje bola koji sledi investitorima nakon pucanja tržišnog balona.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih osuđujem supermehure – i zameram Federalnim rezervama i drugim finansijskim vlastima što ih dozvoljavaju i omogućavaju - jeste nedovoljno prepoznata šteta koju mehuri nanose dok se prazne i umanjuju naše bogatstvo", rekao je Grantam.

 

(Izvor: Blic)

Veliki investitori dižu cenu nekretnina

    Svet | 23.02.2022.

BANKARI ZABRINUTI ZBOG KRETANJA NA TRŽIŠTU NEPOKRETNOSTI Rast cena nekretnina na globalnom nivou je fenomen koji je prisutan već nekoliko godina, a postao je još izraženiji...Više »

Moraju da isporuče 600.000 stanova

    Svet | 10.02.2022.

Kineski Evergrande moraće da izmiri svoj dug tako što će, umesto jeftine rasprodaje imovine, u potpunosti obnoviti građevinske i prodajne aktivnosti. To je rekao predsednik...Više »

Nemci upozoravaju:

    Svet | 13.01.2022.

Pandemija koronavirusa, povećana tražnja za građevinskim materijalom, nepovoljni prirodni događaji, trgovinski sukobi, kriza u Sueckom kanalu i blokada jedne od najvećih...Više »

Kovid nije uticao samo na Igre u Tokiju, već i sudbinu olimpijskog sela – kupci stanova podneli tužbu

    Svet | 27.12.2021.

Neizvesnošću i strahom praćene, prigušene, ali uspešno održane Olimpijske igre u Tokiju odavno su završene, ali sada van reflektora svetskih medija njihova složena...Više »

NAVALA NA NEKRETNINE U TURSKOJ Zbog pada lire stranci masovno kupuju stanove, tražnja duplo veća

    Svet | 16.12.2021.

Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj skočila je za skoro 50 odsto na rekordan nivo u novembru, privukavši milijarde dolara deviza, jer je pad lire učinio kupovinu znatno...Više »

SAD ĆE DA SE "USIJA" I CENA ČELIKA! Skuplji je sav građevinski materijal, nove cenovnike spremaju i majstori, a dodatno može da skoči i KVADRAT

    Svet | 07.12.2021.

Cene čelika mogla bi tek značajno da poraste, izjavio je T.V. Narendran, generalni direktor kompanije "Tata Steel", vodećeg indijskog proizvođača čelika i kompanije koja...Više »

Planiraju nov porez

    Svet | 12.11.2021.

  Kina bi trebalo da usvoji predlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine i zakoči špekulativne kupovine kako bi zauzdala rast cena, poručili su stručnjaci državnog...Više »

Priča o ekipi koja je htela da preokrene tržište nekretnina: Fijasko, ali poučan

    Svet | 09.11.2021.

Davne 2008. godine Amerikanci su napokon shvatili da cene nekretnina ne moraju nužno da se kreću uzlaznom putanjom. Naime, krahom Leman bradersa raspao se model zasnovan na...Više »

ZAŠTO GIGANT U NEKRETNINAMA OKREĆE NOVI LIST Otpuštaju 2.000 ljudi, zatvaraju čitav deo kompanije i imaju odgovor

    Svet | 04.11.2021.

  Zillow Grupa, gigant u oblasti nekretnina, objavila je da će zatvoriti svoj ogranak za kupovinu kuća, Zillow Offers, i otpustiti četvrtinu svog osoblja, ili oko 2.000...Više »

Doskočili stanodavcima: Spremaju se "kazne" za prazne stanove, naplata preko poreza

    Svet | 28.10.2021.

Španska vlada signalizirala je kako planira ozbiljno da se uhvati ukoštac sa stambenom krizom. Naime, ona je u utorak usvojila predlog zakona koji predviđa nagrade za...Više »

 
nadjidom.com