Južna Koreja gradi haj-tek novi glavni grad

  • 06.07.2012.

Južna Koreja je počela izgradnju novog mini glavnog grada u Seđongu, koja je još dok je bila u fazi projekta izazvala brojne kontroverze i podelila javnost.


Očekuje se da će izgradnja koštati 19,4 milijarde dolara, a 2015. - kad se očekuje završetak radova - tu bi trebalo da bude smeštena većina ministarstava i vladinih agencija. Cilj je da se rastereti glavni grad Seul, koji je s okolnim mestima dom skoro polovine stanovništva zemlje, da se smanje gužve u gradu i pravilnije rasporedi nacionalni razvoj.


- Grad će otvoriti novu eru u istoriji izbalansiranog razvoja zemlje - rekao je na svečanosti povodom početka izgradnje premijer Kim Hvang-Sik, a preneo AFP.Administrativni deo grada Seđong, 120 kilometara južno od Seula, kada bude završen 2015. biće sedište 16 ministarstava ili agencija i 20 ureda centralne vlade koji su sada smešteni u ili oko Seula. U njemu će raditi više od 10.000 vladinih službenika.

 

Međutim, desetak vladinih tela, uključujući kancelariju predsednika, ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i parlament, ostaće u Seulu.


Kritičari kažu da će prostorna deoba vlade voditi gubljenju vremena na prevoz i biti nepraktična. Neki kažu da projekt ima uglavnom za cilj da se pridobiju glasovi stanovnika u centralnom regionu Čungčeong, tradicionalnom mestu neopredeljenih glasača.Konzervativni predsednik Li Mjung-Bak, koji je došao na vlast 2008, želeo je da ogranični projekat i učini novi grad centrom nauke, biznisa i obrazovanja - umesto administrativnog centra.


Međutim, deo njegove partije, predvođen Park Geun-Hjeom, pridružio se opoziciji i sprečio Lijev plan.


Park, koji će verovatno biti kandidat stranke na predsedničkim izborima u decembru, prisustvovao je današnjoj ceremoniji, a Li nije.


Novi glavni grad će se prostirati na 465 kvadratnih kilometara. Vlada procenjuje da će broj stanovnika grada, sa sadašnjih 120.000 porasti na pola miliona do 2030, kao i da će taj trend pratiti i privredni rast. Kritičari kažu da su to samo pusti snovi.

 

(Izvor: Blic)

Top