U Srbiji u aprilu izdato 11,1 odsto manje građevinskih dozvola

  • 21.06.2023.

Učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije je sa 6 odsto, koliko je iznosio u 2021. godini, u 2022. godini poraslo na 6,4 odsto. U 2013. godini učešće građevinarstva u BDP bilo je manje od tri odsto, a ukupna vrednost građevinskih radova u Srbiji bila je 1,6 milijardi evra. 

Prošle godine ukupna vrednost građevinskih radova u Srbiji iznosila je 4,4 milijarde evra, izjavio je nedavno ministar građevinarstva Goran Vesić.

Pa ipak, postavlja se pitanje u kakvo je današnje vreme za građevinarstvo?

Prema rečima ministra Vesića - dosta izazovno.

- U gotovo svim zemljama Evrope beleži se pad kada je u pitanju građevinska industrija. To je nešto što je prirodno, pošto se u vreme krize investitori teže odlučuju da investiraju - kazao je Vesić.

On je objasnio da je pravi razlog zbog kog imamo smanjenu investicionu aktivnost sukob koji se dešava u Ukrajini.

- Zbog toga smo za ovu godinu doneli odluku da vrednost investicija koje finansira Srbija bude 3,6 milijardi evra. Mi smo se odlučili da povećamo investicije kako bi nadoknadili nedostatak koji će biti u privatnim inicijativama i na taj način održali građevinsku industriju - pojasnio je Vesić.

Izdate 1.972 dozvole 

Da je je pred građevinarstvom izazovan period govori i smanjen broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu 2023.

U Srbiji su u aprilu ove godine izdate 1.972 građevinske dozvole, što je 11,1 odsto manje nego pre godinu dana, saopštio je Republički zavod za statistiku. Od ukupnog broja izdatih dozvola 80,4 odsto odnosi se na zgrade, a 19,6 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 78,5 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,5 odsto za nestambene, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (63,3 odsto).

Prema dozvolama izdatim u aprilu prijavljena je izgradnja 2.592 stana, s prosečnom površinom od 72,2 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,1 kvadrata, a 86,6 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće 59,5 kvdarata.

Predviđena vrednost radova novogradnje je 90,2 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Kompanije iz Srbije najviše gradile u Rusiji

Pad beleži i vrednost građevinskih radova firmi iz Srbije u inostranstvu. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost radova firmi iz Srbije u inostranstvu u 2022. godini iznosila je 19,95 milijardi dinara (približno 176 miliona evra). U 2021. ta cifra je iznosila oko 23,23 milijarde dinara (približno 200 miliona evra)

Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema državama, zabeležena je u Rusiji, 45,3 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova, zatim u Nemačkoj, 13,7 odsto, Ugandi, 13,3 odsto i Rumuniji, 5,3 odsto.
Ukupan broj radnika iz Srbije koje su domaći izvođači angažovali u inostranstvu je 1.541. Najveći broj radnika radio je u Nemačkoj, Holandiji, Rusiji i Crnoj Gori.

U 2022. godini najviše radova ugovoreno je u Rusiji, zatim slede Nemačka, Holandija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Izvor:NadjiDom.com

Top