Cene nekretnina u Evropi padaju, dok ova zemlja u komšiluku beleži stalni rast

  • 24.07.2023.

Cene nekretnina u Evropi padaju, građevinski sektor pred kolapsom

Nakon haotičnog perioda prošle godine može se reći da cene nekretnina u Srbiji trenutno stagniraju. Međutim, nema još naznaka da će cene pasti. Slična situacija je i sa cenama stanarina koje ipak beleže blagi pad u odnosu na godinu za nama.

Za razliku od Srbije cene nekretnina u EU padaju, ali stanarine rastu, zaključak je novog istraživanja Eurostata.

Stanarine su u poređenju sa poslednjim kvartalom 2022. godine porasle za 0,9 odsto, dok su cene stambenih nekretnina pale za 0,7 odsto. Ovo je već drugi uzastopni pad cena nekretnina, pošto su one i u poslednjem kvartalu 2022. godine pale za 1,4 odsto. U poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine, stanarine u EU su međugodišnje porasle za 2,9 odsto, a cene nekretnina za 0,8 odsto.

U periodu od skoro 13 godina, od 2010. godine do prvog kvartala 2023. godine, su stanarine u EU porasle za 20 odsto, a cene stambenih nekretnna za 46 odsto.
Tokom ovog perioda su cene stambenih nekretnina porasle u 24 države članice EU, najviše u Estoniji - za 200 odsto, Mađarskoj - 180 odsto, Litvaniji - 146 odsto, Letoniji - 132 odsto, Luksemburgu - 126 odsto, Češkoj - 123 odsto, i Austriji - 122 odsto.

Pad cena je zabeležen u tri EU države, Grčkoj - za 14 odsto, Italiji - devet odsto, kao i na Kipru - dva odsto.

Stanarine su u pomenutom periodu porasle u 26 EU zemalja, najviše u Estoniji - za 212 odsto, i Litvaniji - 165 odsto, dok su one pale samo u Grčkoj - za 22 odsto.

U Sloveniji cene nekretnina i dalje rastu, ali u Ljubljani dolazi do preokreta

Iako broj kupoprodaja nekretnina u Sloveniji pada, cene i dalje rastu, pokazuje državna statistika. 

Tromesečni trend rasta cena korišćenih stambenih nekretnina koji traje više od tri godine nastavlja se, ali neki od najpoželjnijih gradova u zemlji doživljavaju veliki preokret.
- Stambene nekretnine su na tromesečnom nivou skuplje za 1,6 odsto, a na godišnjem za 8,8 odsto. Broj prodaja bio je ispod nivoa prošlogodišnjeg proseka - objavio je Zavod za statistiku (SURS).

Korišćeni stanovi i kuće poskupeli su ukupno 2,5 odsto na kvartalnom nivou, ali treba istaći da je rast u najvećoj meri uticao na kuće, čija je cena porasla za 6,4 odsto. 

Cene korišćenih stanova u istom periodu bile su više za samo 0,2 odsto, piše N1 Slovenija.

Zanimljivo je da su u Mariboru najviše poskupeli upravo korišćeni stanovi. U centralnom gradu Štajerske cene su bile više za 5,6 odsto, dok su u drugim delovima zemlje stanovi pojeftinili. 

Ukupno su cene u Sloveniji pale za 0,3 odsto, a u Ljubljani za 1,8 odsto. Glavni grad Slovenije je važna tačka slovenačkog tržišta nekretnina. Na vrhuncu pomame za nekretninama cene su u Ljubljani dostizale 5.000 evra po kvadratu i bile su na najvišem nivou u zemlji.

 

Do promene je došlo u poslednjem kvartalu prošle godine, kada je Ljubljana izgubila primat, što je bilo prvi put od 2017. Cene na primorju su pale, piše u najnovijem izveštaju Geodetske uprave, ali prema podacima SURSA, cene u Ljubljani su sada još više pale. U odnosu na prethodni kvartal, novi stanovi i nove porodične kuće pojeftinile su za 8,4 odsto.

Iako cene i dalje rastu, vrednost prodatih stambenih nekretnina opada. 
Ukupna vrednost svih prodatih nekretnina u prvom kvartalu ove godine iznosila je 336,8 miliona evra, što je za oko desetinu manje od ukupne vrednosti svih prodaja u poslednjem kvartalu prošle godine. 

Prodato je ukupno 2.548 stambenih objekata, što je za oko desetinu manje nego u prethodnom kvartalu, preneo je Zavod za statistiku.

Izvor:NadjiDom.com

Top