SAD ĆE DA SE "USIJA" I CENA ČELIKA! Skuplji je sav građevinski materijal, nove cenovnike spremaju i majstori, a dodatno može da skoči i KVADRAT

  • 07.12.2021.

Cene čelika mogla bi tek značajno da poraste, izjavio je T.V. Narendran, generalni direktor kompanije "Tata Steel", vodećeg indijskog proizvođača čelika i kompanije koja slovi za giganta u svetu.

U poslednjih sedam-osam godina, prosečna cena toplo valjanog čelika je bila oko 400 dolara po metričkoj toni, dok će dugoročni prosek u narednim godinama verovatno biti iznad 600 dolara, ocenio je Narendran, dodajući da je cena već sada 750 dolara u Kini i 850 dolara u jugoistočnoj Aziji.

A, poskupljenje čelika mogao bi da bude dodatan udar i na cene u Srbiji i to prvenstveno na proizvode po zavisnim industrijama.Cena građevinskog materijala već je drastično porasla, procenjuje se u proseku za oko 40 odsto, pojedini proizvodi poskupeli su i više, a epilog su i skuplji majstori i skuplji kvadrat.

Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je još početkom godine. Isprva su cene povećane za pet do deset odsto, a već u martu je poskupljenje ubrzalo. Čelik je u međuvremenu poskupeo više od 50 odsto, a veće cene su zabeležili i termoizolacioni materijali, armatura, OSB ploče, oplate i fasadne mrežice...

- Poskupelo je čini se sve, od četke za krečenje, do crepa. Trgovci nam kažu da im dobavljači gotovo svakodnevno najavljuju poskupljenja i da je reč o robi iz uvoza, najčešće iz Kine koja je išla i do 40 odsto više, ali i iz Evrope. Sada najavljuju novo poskupljenje čelika, a znajući koliko on učestvuje u gradnji treba očekivati i veću cenu kvadrata - rekao nam je nedavno jedan beogradski preduzimač.Govoreći o poskupljenju kvadrata Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da to zavisi od investitora.

- Pandemija je najviše uticala na cenu građevinskih materijala, ali je poskupela i radna snaga. Ipak, sve je na investitorima. U slučaju da tražnja ostane na ovom nivou ili se poveća, cena kvadrata će proporcionalno ići gore. Plašim se da će cene materijala i radova nastaviti da raste. S druge strane, ako tražnja padne pašće i cena, rekao je nedavno Rodić za "Blic" i kao glavni faktor poskupljenja građevinskog materijala naveo je to što je naša država zavisna od uvoza ove robe.

Prema podacima RGZ-a, prosečna cena kvadrata u prestonici, u novogradnji, je 1.981 evro.

Svakako treba imati u vidu da cena po kvadratu u nekim delovima Beograda iznosi čak nekoliko hiljada evra, dok je na nekim lokacijama još uvek moguće naći cifru od 800 do 1.000 evra. To su Miljakovac, Železnik, Mirijevo, Borča, Petlovo Brdo...

 

(Izvor: Blic)

Top