Kovid nije uticao samo na Igre u Tokiju, već i sudbinu olimpijskog sela – kupci stanova podneli tužbu

  • 27.12.2021.

Neizvesnošću i strahom praćene, prigušene, ali uspešno održane Olimpijske igre u Tokiju odavno su završene, ali sada van reflektora svetskih medija njihova složena zaostavština nastavlja da pritiska građanstvo Tokija.
Olimpijsko selo, izgrađeno na poželjnoj lokaciji na obali najdublje tačke prestoničnog dela Tokijskog zaliva, trebalo je da bude pretvoreno u stambeno naselje 2023. godine, ali je zbog jednogodišnjeg odlaganja najveće sportske fešte, njegovo useljenje odloženo sa narednu, 2024.

To je, međutim, poremetilo planove i izazvalo ekonomske gubitke kupcima stanova u zgradama u tokijskom kvartu Harumi, koji je podignut na veštačkom ostrvu nastalom nasipanjem otpada i zemlje i odigrao ulogu olimpijskog sela.
Dvadeset devet kupaca zato je u petak Okružnom sudu u Tokiju podnelo kolektivnu tužbu protiv kompanije "Micuj nekretnine" i drugih investitora, poput "Micubišija", "Sumitomoa" i "Nomure", koji su izgradili kompleks od 13 hektara na obali Tokijskog zaliva, koji se sastoji od preko 20 velikih stambenih zgrada koje bi trebalo da udome oko 12.000 ljudi.
Podnosioci tužbe zahtevaju da im se ili omogući useljenje, kako je ranije i bilo predviđeno u martu 2023, ili da im se dodeli finansijska odšteta za period od godinu dana, koliko iznosi kašnjenje.
Ostaje da se vidi da li će se i brojni drugi kupci opredeliti za isti korak, u nastojanju da se što pre dokopaju nekretnina za koje su već položili novac.
Kuriozitet je da je olimpijsko selo izgrađeno neposredno uz postrojenje za spaljivanje i preradu smeća, koje dnevno ukloni oko 600 tona gradskog otpada.
To naselje se sastoji od 5.632 stana i ima ukupnu površinu od 678.000 kvadrata. Njegova izgradnja i uređivanje je nastavljeno i nakon završetka igara, što objašnjava zašto se njegovo useljavanje planira tek za 2024.
Japanska prestonica tako sada ulazi u dugi i bolni proces rešavanja komplikacija u vezi sa Olimpijskim igrama koje su posledica epidemije koronavirusa, od kojih je najveći budžetski deficit koji je nastao usled gubitka prihoda od karata i propratnih događaja, a zatim i obeštećenje sponzora i budućih stanara naselja koje je obavilo funkciju olimpijskog sela.

(Izvor: RTS)

Top