ZAŠTO GIGANT U NEKRETNINAMA OKREĆE NOVI LIST Otpuštaju 2.000 ljudi, zatvaraju čitav deo kompanije i imaju odgovor

  • 04.11.2021.

 

Zillow Grupa, gigant u oblasti nekretnina, objavila je da će zatvoriti svoj ogranak za kupovinu kuća, Zillow Offers, i otpustiti četvrtinu svog osoblja, ili oko 2.000 ljudi, a nakon što je otkrila da je jedinica pretrpela zapanjujuće gubitke.

Izvršni direktor Zillova, Rič Barton, sugerisao je da bi dalje ulaganje u ovaj posao moglo da ugrozi celu firmu.

- Bili smo voljni da preduzmemo zaista veliki zamah u vezi sa ovim, ali ne i zamah kompanije, rekao je Barton.

Vest je zadala udarac tehnološkoj firmi za nekretnine vrednu 20 milijardi dolara, čiji je rast zavisio od upravo ovog biznisa koji je podrazumevao brzu kupovinu i prodaju kuća radi zarade.

Barton, koji je suosnivač Zillov-a od 2004. godine, donedavno je zamišljao da kompaniju pretvori u diva koji će kupovati i prodavati 20.000 kuća godišnje i proizvoditi 20 milijardi dolara prihoda u narednim godinama, piše Biznis Insajder.

U razgovoru od utorka u kojem se raspravljalo o Zillov-ovoj zaradi u trećem kvartalu, Barton je umesto toga otkrio da je jedinica preplavljena stotinama miliona dolara gubitaka, što je dramatičan preokret u bogatstvu s obzirom na to da su rukovodioci kompanije u poslednjim kvartalima opisali posao kao na ivici profitabilnosti.

Barton je rekao da Zillov nije mogao da savlada fundamentalnu oblast brze kupovine i prodaje.
- U osnovi, nismo bili u mogućnosti da predvidimo buduće cene domova do nivoa tačnosti koji ovo čini sigurnim poslom, rekao je Barton.

Barton je ukazao na pandemijsku pauzu kompanije, a zatim i na uzburkano domaće tržište kao na događaje „crnog labuda“ koji su odbacili sposobnost kompanije da precizno odredi cene domova, i rekao da bi bio „naivan“ da pretpostavi da drugi događaji u budućnosti neće na sličan način zbuniti njegovu sposobnost predviđanja.

- Upumpavamo ih u model, a model pokreće posao za koji postoji velika verovatnoća da će u nekom trenutku dovesti celu kompaniju u opasnost, rekao je Barton.Zillov je rekao da je ceo posao izgubio 422 miliona dolara tokom kvartala, što je više nego utrostručeno u odnosu na gubitke u celoj prvoj polovini godine.

Akcije Zillow-a oslabile su 10 odsto u trgovanju posle radnog vremena u vestima od utorka.U pozivu za zaradu, Barton je jasno stavio do znanja da su izazovi ponude i radne snage samo deo problema, navodeći „izuzetne volatilnost" na stambenom tržištu i "veliko sniženja na relativno mali obim jedinica, što je dovelo do toga da prizna "inherentni rizik koji postoji u operaciji iBuiing."

Rukovodioci Zillov-a su takođe sugerisali da je posao sa ponudama počeo da šteti njegovom brendu. Samo oko 10% kupaca koji su se obratili kompaniji za ponudu na kraju je prodalo Zillov-u, ostavljajući neke nezadovoljne svojim iskustvom sa kompanijom, rekao je Barton.

Kompanija se našla u neprijatnoj poziciji da mora da pregovara sa prodavcima o "najvažnijoj stvari koju poseduju u svojim životima, emocionalno i finansijski", dodao je Barton.

 

(Izvor: Blic)

Top