Koliko je potrebno za život u najvećim gradovima u Srbiji?

  • 13.09.2023.

Potražnja za stanovima s jeseni dostiže svoj vrhunac, a to se posebno odnosi na univerzitetske centre u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac). Zbog obrazovanja, ali i više mogućnosti za zaposlenje, u ove gradove dolazi najveći broj mladih ljudi. Kako je 2022. oborila sve rekorde kada je visina kirije u pitanju, proverilii smo kakva je situacija ove godine u našim najvećim gradovima i koliko je zapravo potrebno za život pojedinca.

Prema podacima portala NadjiDom.com u Beogradu je zabeležen pad kirije za 38 odsto. Sa 580 evra koliko je iznosila u januaru, kirija je pala na julskih 360 evra. Sajt Numbeo koji se bavi analizom troškova života procenio je da je čoveku koji živi sam u srpskoj prestonici mesečno potrebno 639 evra. I to bez stanarine. U analizu ovog portala ulaze stavke kao što su: cene ukafićima i restoranima, cene namirnica u prodavnicama, prevoz, režije, rekreacija i sport, garderoba... Kada saberemo ove podatke i prosečnu cenu kirije jednosobnogstana dobijamo podatak da je za život jedne osobe u Beogradu potrebno oko 1000 evra.

U Novom Sadu je prosečna cena jednosobnih stanova u julu iznosila 283 evra, što je za 12 odsto manje nego u januaru. Troškovi života u Srpskoj Atini, prema već pomenutom portalu, iznose 572 evra. To znači da bi uz cenu kirije jedan čovek, bilo student ili zaposleni samac, trebao mesečno da zaradi 855 evra.

Kada je reč o Nišu prema podacima portala NadjiDom.com. cena jednosobnih stanova beleži rast od 41 odsto u periodu od januara do jula tekuće godine. Naime, dok se u januaru jednosoban stan u Nišu mogao iznajmiti za 224 evra u julu je njegova cena bila 316 evra.Troškovi života procenjuju se na 503 evra, tako da Nišlije mesečno za život i kiriju treba da izdvoje 816 evra.

I u Kragujevcu su poput Niša cene jednosobnih stanova u julu zabeležile rast u odnosu na januar, ali u ovom slučaju za 10 odsto. Sa januarskih 178 kirija je skočila na 196 evra.

Kada uporedimo ove cifre sa prosečnom platom u Srbiji koja je u junu iznosila 85.539 dinara (727 evra) vidimo da je u svakom od ovih gradova jedna plata nedovoljna za normalan život. Sobzirom na to da studente najčešće izdržavaju roditelji, ako se ne izdržavaju sami paralelno radeći dok studiraju, u proseku svaka porodica treba da izdvoji više od jedne plate da podmiri mesečne troškove studenta. Dodajmo i to, da u tu cifru nisu uračunate školarine samofinansirajućih studenata koje se kreću od 45.000 u Nišu do 300.000 u Beogradu.

Izvor:NadjiDom.com

Top