Legalno - skoro besplatno

  • 11.01.2011.

Postignut dogovor ministra Dulića i predstavnika lokalnih samouprava. Popust od 99 odsto za objekte u kojima po članu domaćinstva ima do 25 kvadrata

Vlasnici bespravnih porodičnih stambenih objekata imaće mogućnost da legalizuju svoja zdanja sa popustom od 99 odsto ako po članu domaćinstva imaju do 25 kvadrata, saznaju „Novosti“. Uslov je da nemaju neku drugu nekretninu u svojini i da bespravna kuća nije sazidana u ekstra i prvoj gradskoj zoni. Ovo je dogovor, koji je u utorak postignut na sastanku ministra Olivera Dulića i predstavnika desetak lokalnih samouprava. Na taj način će, smatraju nadležni, država da pomogne građanima, koji su bez dozvole zidali iz preke potrebe, a ne zbog zarade.

Ako se ova računica primeni na sedmu beogradsku zonu, na primer, naselje Ripanj, gde naknada za uređenje zemljišta iznosi oko 2.400 dinara po kvadratu, ispada da će četvoročlana porodica za objekat od 100 kvadratnih metara, mesečno u 240 rata, izdvajati oko 10 dinara. Ukoliko isti broj članova domaćinstva živi u kući od sto kvadrata u trećoj beogradskoj zoni, a to su, na primer, delovi Rakovice ili Krnjače, gde naknada za uređenje zemljišta iznosi oko 13.900 dinara po kvadratnom metru, mesečna rata za legalizaciju iznosiće oko 58 dinara.

Za dodatnih sto kvadrata, kako saznajemo, važiće popust od 60 odsto. U nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kako je dogovoreno, biće predviđena i mogućnost plaćanja legalizacije na rate, i to na minimum 10 godina. Inače, cenovnik i uslove plaćanja naknade za legalizaciju odnosno naknade za uređenje građevinskog zemljišta određuju lokalne samouprave, pa je tako, po odluci Skupštine Beograda, legalizacija moguća i na čak 20 godina.

Razgovori predstavnika Ministarstva za prostorno planiranje i lokalnih samouprava se nastavljaju dok nacrt izmena i dopuna zakona u delu, koji se odnosi na legalizaciju ne bude u potpunosti usaglašen. A, nova rešenja trebalo bi da se nađu pred Vladom Srbije do kraja ovog meseca.

Izvor: novosti.rs

 

Top