Kragujevac namerava da gradi 500 stanova

  • 16.01.2011.

KRAGUJEVAC - Gradska stambena agencija Kragujevca počeće u 2011. godini izgradnju više od 500 stanova, koliko je ukupno bilo izgrađeno u poslednjih pet godina u tom gradu, rečeno je u toj agenciji.

- Zbog nedostatka sredstava u prošloj godini nismo izgradili nijedan stan, a za ovu godinu smo obezbedili nove izvore finansiranja za izgradnju 530 stanova - rekao je direktor kragujevačke agencije Vladan Mihajlović.

Nove stambene zgrade gradiće se u naseljima Stara radnička kolonija, bloku Avala na Aerodromu i na Metinom Brdu. Prema rečima Mihajlovića, većina stanova biće završena u ovoj godini, a ostatak u 2012. godini.

- Za izgradnju 400 stanova u Kragujevcu sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za razvoj Saveta Evrope u iznosu od osam do 10 miliona evra - rekao je Mihajlović.

On je naveo da se kredit dobija pod povoljnim uslovima, uz otplatu na 20 godina, s grejs periodom od pet godina i godišnjom kamatom do četiri odsto.

- Od tog kontingenta, prvih 200 stanova u naselju Avala i Metino Brdo biće javni stambeni fond i davaće se na konkursu građanima koji su u težoj materijalnoj situaciji i u takozvani zaštićeni zakup od 1,3 evra po kvadratu - rekao je Mihajlović.

On je dodao i da će i drugih 200 stanova koji će se graditi u Staroj radničkoj koloniji i bloku Avala biti ponuđeni na neprofitni otkup, odnosno nad njima će moći da se stiče neprofitno vlasništvo.

Dodeljivaće se na konkursu i po uslovima Eropske banke, uz cenu od oko 700 evra po kvadratnom metru.

Prema rečima Mihajlovića, u naselju Stara radnička kolonija, kod osnovne škole "Stanislav Sremčević", biće izgrađene dve lamele od po 50 stanova za raseljavanje žitelja tog naselja koji žive u preostalim barakama predviđenim za rušenje.

Sredstva za gradnju obezbedili su, po 160 miliona dinara, grad Kragujevac i država.
- Država je u okviru sredstava za podsticaj domaće građevinske operative odobrila 1,5 miliona evra za ove svrhe, što je tek četvrtina para koje smo tražili - objasnio je Mihajlović.

U bloku Avala u naselju Aerodrom u 2011. godini biće izgrađena stambena zgrada sa 24 stana namenjena socijalno ugroženim porodicama, a po polovinu sredstava od pola miliona evra obezbedili su grad Kragujevac i nevladina organizacija "Grupa 484" iz Beograda.

Izvor: kurir-info.rs

 

Top