HR: Vlada pomaže kupovinu stanova

  • 18.02.2011.

Zagreb -- Hrvatska vlada je predstavila dva modela subvencionisanja stambenih kredita za šta je u budžetu predviđeno 28 miliona kuna (3,78 miliona evra).

Prvi model odnosi se na kredite za stanove u iznosu do 100.000 evra, odnosno do 1.900 evra po kvadratu s efektivnom kamatom koja će u dogovoru s bankama iznositi 4,95 odsto.

Rok otplate je 20 do 30 godina, a država će građanima koji dignu stambeni kredit po tom modelu plaćati pola rate kredita prve četiri godine i to bespovratno.

Ako do kraja ove godine nosilac kredita izgubi posao, država će na sebe preuzeti svu kamatu, a banka će u tom periodu zamrznuti kredit. To će stanje trajati sve dok osoba ne nađe posao ili najduže 12 meseci. Nakon četiri godine, građanin sam preuzima otplatu kredita s kamatom koja sledeće dve godine neće moći biti veća od 5,5 odsto.

Za taj model izdvojiće se sredstva i u 2012. godini i to u iznosu od 50 miliona kuna (6,75 miliona evra). Odredba o jemstvu, ako nosilac kredita ostane bez posla, važi samo za ovu godinu.

Drugi model podsticanja odnosi se na sve stambene kredite bez obzira na kamatu i pretpostavlja da će država, ako nosilac kredita ostane bez posla u ovoj godini, plaćati banci kamatu do pet odsto, a za ostatak kamate građani će se morati sami pobrinuti.

Glavnica bi tada u banci bila zamrznuta na najviše 12 meseci, i uračunata na naredne glavnice kada nosilac kredita ponovno počne zarađivati.

Građani mlađi od 45 godina koji kupuju svoj prvi stan u novogradnji, ne skuplji od 1.900 evra po kvadratu, moći će birati da li žele državu kao žiranta ili žele da im prve četiri godine plaća pola kredita.

Vlada time namerava da podstakne građane da idu u kupovinu jednog od oko 13.000 novoizgrađenih neprodanih stanova koji zjape prazni.

Izvor. b92.net

 

Top