MONSTAT: Podaci o prosečnoj ceni stanova nisu greška

  • 24.02.2022.

Podaci o prosečnoj ceni kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu 2022. godine nisu greška i nisu izvučeni iz konteksta, saopštili su iz crnogorskog Zavoda za statistiku MONSTAT.

Naime, prethodno su se mnogi zapitali kako je, kao u rezultatima njihovog istraživanja, moguće da stan na severu bude skuplji nego u Podgorici.

Iz Monstata naglašavaju da je cilj istraživanja "Cene stanova u novogradnji" merenje nivoa cena kvadratnog metra stana u novogradnji.

"Prema metodologiji u obračun prosečne cene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet posmatranja ovog istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti: poslovni objekti, zemljište i drugo”, objašnjavaju iz Monstata, prenosi CDM.

Kako su dodali, cilj istraživanja o prosečnim cenama kvadratnog metra stana u novogradnji nije merenje cena kao odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već merenje nivoa cena prodatih stanova u novogradnji za koje su zaključeni kupoprodajni ugovori.

"Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji zavisi od broja, površine i cene prodatih stanova po opštinama i njihovog učešća u ukupnom broju i vrednosti stanova u novogradnji”, navode iz Monstata.

Dalje navode da je prosečna cena kvadratnog metra stana u četvrtom kvartalu 2021. godine u severnom regionu iznosila 1.399 evra i veća je 11,9 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. godine, dok je za 82,6 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine.

"Naime, u četvrtom kvartalu 2021. godine, u severnom regionu, shodno dobijenim izveštajima od strane izveštajnih jedinica navedenog istraživanja, a to su privredni subjekti koji prodaju stanove, realizovano je više ugovora o kupoprodaji u odnosu na treći kvartal 2021. godine, čija je prosečna cena u posmatranom kvartalu znatno veća u odnosu na treći kvartal 2021. godine. Takođe, treba imati u vidu da porast cene čak i iz jednog realizovanog ugovora može značajno uticati na povećanje proseka”, ističu iz Monstata.

Zaključuju da je značajan uticaj na povećanje prosečne cene kvadratnog metra stana u novogradnji, u severnom regionu, u četvrtom kvartalu 2021. godine u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, imao izostanak stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

 

(Izvor B92)

Top