HR: Vikendice 100 metara od mora neće biti legalizovane

  • 03.06.2011.

ZAGREB - Vlada će, očekuje se, na sednici u četvrtak u Sabor uputiti Predlog zakona o postupanju s nezakonitim zgradama te izmene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Legalizacija se, naime, neće odnositi na nezakonite zgrade koje se nalaze manje od 100 metara od mora, osim ako se radi o poljoprivrednim zgradama ili ako se kuće koriste za stalni boravak.

Izuzeti su i bespravni objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, regionalnim parkovima, kao i građevine na planiranim koridorima prometnih, vodoprivrednih i energetskih građevina. Nemoguće će biti legalizovati i izgrađeno na površinama predviđenima za turističko-ugostiteljsku te proizvodnu namenu, kao i na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na arheološkom nalazištu ili u celini upisanoj u Listu svetske baštine.

Od zakona su izuzeti i objekti na područjima posebne zaštite voda kao i na mestima za eksploataciju mineralnih sirovina.

Legalizacija neće biti moguća niti za izgrađeno na javnim površinama, na pomorskom dobru i u slučajevima kada su objekti građeni od materijala koji ne garantuju trajnost i sigurnost.

Postupak legalizacije pokretaće se na zahtev vlasnika, odnosno bespravnog graditelja, koji će za zadržavanje svoje bespravne nekretnine morati da plati zasad još neutvrđeni iznos naknade za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru.

Obračun naknade

Za obračun naknade, Vlada će u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu, uredbom odrediti kriterijume za obračun visine naknade, koja će se plaćati u roku od 30 dana od prijema rešenja, a samo izuzetno, na zahtev vlasnika, u ratama na najviše dve godine.

Za sve nezakonite zgrade u kojima se živi, s danom podnošenja zahteva vlasnici će moći  da zatraže spajanje struje i vode, najkraće do okončanja postupka.

Bespravna gradnja

Jedinice lokalne samouprave dobiće rok od 90 dana da popišu sve bespravne objekte na svom području.

Građevinska inspekcija zatim ima rok od 30 dana da dostavi popis nezakonitih građevina, a građevinski će inspektori ukinuti rešenja o uklanjanju bespravne gradnje. Tek kada se to napravi, biće poznato koliko je ilegalnih zgrada u Hrvatskoj.

Ovim dopunama Zakona o prostornom uređenju Vlada želi da pojednostavi i donošenje prostornih planova.


(Izvor : Oglas)

Top