HR: Stanovi po novom modelu kupovine sve traženiji

  • 25.05.2011.

ZAGREB - Novi model subvencionisanja kupovine stana pobudio je veliko zanimanje kupaca - s današnjim danom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina zaprimila je 329 zahteva kupaca i odobrila 286, kažu danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo navodi da stanovi u proseku iznose 61,65 kvadratinih metara, a cena je 1403,49 evra po kvadratnommetru.

Nadalje, tvrdi da su po modelu ministra graditeljstva Branka Bačića uvedene nove mere koje su prodavačima stanova olakšale prodaju, odnosno mogu ih prodavati i građevinske firme i investitori, t.j. tzv. developeri, a nužan uslov je uporabna dozvola.

Zakon o subvencionisanju i državnom jamstvu stambenih kredita, koji je mesec dana u primeni, omogućuje subvencionisanje zajma koji građanin uzima od poslovne banke za kupovinu stana kako bi rešio svoje stambeno pitanje. U prve četiri godine kupac stana plaća samo polovinu mesečne rate.

Prosečna kamatna stopa na stambeni zajam lani je bila 6,5 posto, a efektivna, dakle ono što banka zaračunava osim kamatne stope i ostale naknade, 6,95 posto. Tim modelom, ističu u ministarstvu, došlo se na prosečnu efektivnu kamatu od 4,68 posto, dok je najniža postignuta kamata 4,44 posto, a po projekcijama u državnom proračunu osiguran je novac za za kupovinu oko 1900 stanova.

Kupci će za kupovinu 1900 stanova bankama platiti oko 12 miliona evra manje nego što bi platili da nisu smanjene kamate. Država celi PDV daruje kupcu, ističe ministarstvo. Na primer, na zajam od 100.000 evra kupac dobija nepovratno od države 14.000 evra.

Tim zakonom uvedeno je i jamstvo države koja godinu dana otplaćuje kamate ako zajmoprimac ostane bez posla, navodi ministarstvo.

Podseća da je u hrvatskom graditeljstvu zaposleno oko 110 hiljada radnika, i to dobrim delom u stanogradnji, te je stoga podsticanje prodaje stanova od opšteg interesa pa država takvim modelom podstiče građevinarstvo i na izlazak na strano tržište.

Vlada godišnje odvaja znatna finansijska sredstva za sprovođenje različitih programa rešavanja stambenog pitanja građana: tako su na 310 lokacija izgrađena 5974 stana za nastradale tokom rata, 182 kuće za stopostotne invalide rata, a 619 stanova kupljeno je za potrebe nastradalih. U sklopu POS-a izgrađena su 5054 stana, u izgradnji su 92 stana (u Gospiću i Zadru), a u pripremi za gradnju je 828 stanova, navodi ministarstvo.

(Izvor : Oglas)

Top