HR: Dva ostrva za 5,8 miliona evra

  • 08.03.2011.

Zagreb -- Dva hrvatska ostrva u Jadranskom moru stavljena su na prodaju za 5,8 miliona evra. U pitanju su ostrva Oruda i Palacol u lošinjskom arhipelagu.

Njihovi vlasnici su ih još pre godinu dana ponudili državi, koja se nedavno izjasnila da nije zainteresovana za kupovinu, tako da su sada u slobodnoj prodaji.

Hrvatske porodice Badurina i Marušić, vlasnici dva nenaseljena ostrva, ponudili su vladi da iskoristi zakonsko pravo prečeg otkupa tih jadranskih bisera i da za pet miliona evra ostrva postanu vlasništvo Hrvatske.

Nakon godinu dana, koliko je ponuda bila na stolu, vlada je donela odluku kojom se tog prava odriče, čime ih prepušta slobodnom tržištu nekretnina.

Za Orudu i Palacol svojevremeno su bili zainteresovani Berni Eklston i njegova bivša supruga Slavica, ali su odustali od kupovine zbog zakonskih prepreka.

Prema navodima hrvatskih medija, u proceduri je još desetak sličnih ponuda privatnih vlasnika, koji će verovatno dobiti isti odgovor kao i porodice Badurina i Marušić.

Ta ostrva su na spisku 688 ostrva u državnom programu zaštite. Taj program usvojen je pre tri godine upravo da bi se sprečila rasprodaja nacionalnog prirodnog blaga. Većina nenastanjenih ostrva na tom spisku je u privatnom vlasništvu, a već godinama se posredstvom agencija nude na prodaju.

Izvor: b92.net

 

Top