RS: Poziv za “ilegalce”

  • 03.06.2011.

Građanima Banjaluke koji nisu predali zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, još jednom se daje prilika da to učine do sredine naredne godine

Građanima Banjaluke koji nisu predali zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, još jednom se daje prilika da to učine do sredine naredne godine.

- Odluka o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata na teritoriji Banjaluke biće na snazi do 11. aprila 2012. godine. Istekom ovog roka, prestaće mogućnost pribavljanja odobrenja za građenje i snosiće posledice - kazala je Verica Kunić, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje u Administrativnoj službi grada. Od početka primene odluke primljeno je 87 zahteva za legalizaciju bespravno početih ili izgrađenih objekata.

Pod legalizacijom se podrazumeva izdavanje lokacijskih uslova, rešenja o visini naknade za uređenje građevinskog zemljišta i naknade za prirodnu pogodnost tog zemljišta, rešenja o naknadnom odobrenju za građenje, odnosno rešenja o privremenom zadržavanju izgrađenog ili početog objekta bez odobrenja za građenje. Postupak legalizacije pokreće se po zahtevu ovlaštenog lica za izdavanje lokacijskih uslova. Zahtev za izdavanje lokacijskih uslova podnosi se Odeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe Banjaluke. Potom je investitor dužan da podnese zahtev za izdavanje rešenja o naknadnom odobrenju za građenje u roku od šest meseci. Naravno uz prethodno pribavljeno rešenje o utvrđivanju visine naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente.

Odlukom Skupštine grada nisu propisane olakšice za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente za bespravno izgrađene objekte koji se legalizuju, s obzirom na to da je Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske ocenjeno da se utvrđivanjem umanjene naknade za kategoriju lica koja podnesu zahtev za naknadno odobrenje, u neravnopravan položaj dovode građani koji poštuju zakon.

 

(Izvor : Novosti)

Top