Stopirana nadgradnja zgrada

  • 04.04.2011.

Neustavne odredbe Zakona o održavanju zgrada iz 1995. godine. Nadziđivanje i adaptacija više nisu mogući samo uz saglasnost većine vlasnika

INVESTITORI koji planiraju nadziđivanje stambenih zgrada i adaptaciju zajedničkih prostorija ubuduće će najverovatnije morati da imaju saglasnost svih vlasnika stanova.

Naime, Ustavni sud proglasio je neustavnim odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada, prema kojima je za promenu namene zajedničkog prostora bila dovoljna saglasnost vlasnika kojima pripada više od polovine ukupne stambene površine zgrade.

- Odluka o promeni namene zajedničkih prostorija ne može da se donosi mimo odluka manjinskih vlasnika - objašnjavaju „Novostima“ u Ustavnom sudu. - Jer, reč je o zajedničkoj nedeljivoj svojini, što znači da svi imaju jednako učešće u njoj. Dakle, isto pravo imaju svi vlasnici, bez obzira na veličinu svog stana ili poslovnog prostora. Svi su oni zajedničari i ne zna se koliki je čiji udeo u zajedničkim prostorijama. Sada zakonodavac treba da kaže šta će biti dalje, da li bi odluka o promeni namene trebalo da zavisi od volje svih vlasnika.

Koju dokumentaciju o rešenim imovinsko-pravnim odnosima treba da dostavi investitor predložiće Ministarstvo za prostorno planiranje, koje treba da pripremi izmenu zakona. A, do tada, svaki potpisani ugovor između stambene zgrade i investitora može da bude osporen. Takođe, lokalna samouprava ne može da izda dozvolu za gradnju ili adaptaciju zajedničke prostorije, ako je ugovor zaključen na osnovu potpisa više od 50 odsto vlasnika. U Ministarstvu kažu da još nisu upoznati sa odlukom Ustavnog suda te tako ne mogu ni da je tumače. Inače, Zakon o održavanju stambenih zgrada je na snazi od 1995. godine.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 18. stav 1. člana 21. stav 3. i člana 22. stav 2. Zakona o održavanju stambenih zgrada nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima

SPORNI ČLANOVI
Sve sporne odredbe odnose se na saglasnost vlasnika, kojima pripada više od polovine ukupne površine zgrade u slučajevima nadogradnje, pretvaranja zajedničke prostorije u stambenu jedinicu ili poslovni prostor i pripajanje zajedničke prostorije susednom stanu ili poslovnoj prostoriji.

 

(Izvor : Novosti)

Top