Trnovit put do krova nad glavom

  • 03.05.2011.

Neki kupci stanova koji su tokom prošle godine podneli zahtev za dodelu subvencionisanog stambenog kredita, a nisu do kraja decembra došli na red, još uvek nisu u potpunosti realizovali zajam.

A to znači da ne mogu ni da se usele u rezervisani stan, uprkos tome što je završen, pa i dalje moraju da plaćaju podstanarstvo.

Građani se žale da je isuviše duga procedura odobravanja subvencionisanih stambenih kredita, a posebno onih koji čekaju od prošle godine. Oni su najpre čekali dopunu Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje, kako bi dobili povoljniji kredit po uslovima koji su vredili lane, a kada je Vlada krajem februara usvojila, počelo je sakupljanje dokumentacije.

Kupci su, naime, čekali da im se odobri subvencionisani stambeni kredit uz učešće države od 20 odsto, koje je za ovogodišnje podnosioce zahteva smanjeno na 15 odsto. To znači da kupci stanova terbaju obezbediti vlastito učešće od samo pet procenata vrednosti stana, koje, na primer, za stan vredan 50.000 evra iznosi tek 2.500 evra. Oni su i oslobođeni od plaćanja kamate do 31. oktobra 2012, koju povoljnost ne podrazumevaju zahtevi podneti ove godine.

Čitalac s kojim smo razgovarali kaže da je još 3. decembra prošle godine dobio bančin kredit, 19. marta ove godine je i Nacionalna korporacija odobrila učešće za kredit po lanjskim povoljnijim uslovima, što je olakšalo njegovu finansijsku situaciju, međutim, još uvek je podstanar, a zgrada u kojoj je rezervisao stan je potpuno završena i na pola useljena. Kako procedura odobravanja kredita traje dugo, u međuvremenu je došlo do raznih izmena na terenu - stan je do kraja završen i kvadratura se razlikuje za kvadratni metar od planirane, čak je i ulica promenila ime, tako da se moraju raditi izmene ranije potpisanog predugovora, što odnosi i vreme i novac.

Na bazi izjave investitora da je stan prodat, mora se u red u katastar, kako bi se stavila hipoteka na stan - država na svoj deo kredita, a banka na svoj, shodno kreditnom učešću. Kada se sakupe svi papiri, šalju se u Korporaciju i tek kada ona pusti svoj deo kredita banci, zajam se zaokružuje i investitoru plaća stan, a kupac može da se useli.

I u agencijama za promet nekretnina kažu da predugo traje procedura odobravanja subvencionisanih stambenih kredita, zbog čega i ono malo građana koji se odluče na kupovinu stana, podižu komercijalni kredit, koji je, na žalost, mnogo nepovoljniji od subvencionisanog.

Za subvencionisane stambene kredite mogu konkurisati svi državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje do 45 godina starosti. Maksimalni rok otplate je 30 godina, a dospeće poslednje rate kredita može biti najkasnije do 70. godine starosti korisnika (pre do 65. godine). Ostali uslovi za korišćenje subvencionisanog stambenog kredita su da korisnik i njegov sadužnik nemaju stambeni kredit, kao i da ne poseduju nekretninu ili deo nekretnine u vlasništvu. Kada je u pitanju mesečna zarada, ona ne sme biti veća od 120.000 dinara u neto iznosu ni kod korisnika kredita, ni kod sadužnika.

Banke ne mogu da krše ugovor

Nacionalna korporacija je uputila pismo upozorenja nekim bankama koje nude model stambenog kreditiranja bez osiguranja kod njih, što je u suprotnosti s potpisanim Ugovorom o regulisanju međusobnih obaveza u poslovima osiguranja i potraživanja po osnovu stambenih kredita. Kako se navodi na sajtu Korporacije, takvo ponašanje može za posledicu imati raskid buduće saradnje. Inače, 22 banke su potpisnice ugovora s Nacionalnom korporacijom.

 

(Izvor : Dnevnik)

Top