Rata ista i sa dužim rokom otplate

  • 12.04.2011.

BEOGRAD - Banke bi tokom ove nedelje mogle da počnu sa odobravanjem kredita za reprogram s grejs periodom. NBS je obezbedila sve uslove da program odmah krene, kaže guverner Dejan Šoškić. U slučaju da klijent rok otplate produži za dve godine, nova rata nakon isteka 24 meseca grejs perioda biće faktički ista kao i na početku dizanja kredita, ali će se ukupna kamata banci povećati.

- Banke u Srbiji već od danas mogu da odobravaju odlaganje otplate kredita građana - rekao je guverner Narodne banke Srbije i time prekinuo sve spekulacije u vezi s dodatnim uslovima koje NBS mora da obezbedi.Maksimalno mesečno opterećenje klijenta više nije 30, odnosno 50 odsto primanja. Po novom predlogu NBS, mesečno opterećenje klijenta računaće se oduzimanjem oko 17.000 dinara, koliko iznosi vrednost potrošačke korpe za jednog člana domaćinstva, od njegovih mesečnih primanja.

- Ubuduće će banke realnije procenjivati kolika je kreditna sposobnost dužnika. Banke će na osnovu iznosa potrošačke korpe obračunavati mesesečne rate kredita građana - objasnio je Šoškić.

To znači da će rata biti obračunata prema iznosu zarade, umanjene za vrednost minimalne potrošačke korpe za jednog člana domaćinstva. Ceo preostali iznos korisnik kredita će moći da koristi za otplatu kredita, ali banke nisu obavezne da ugovoraju taj maksimum, već će od slučaja do slučaja procenjivati kreditni rizik.

U praksi to znači da neko s platom od 45.000 dinara sada može da se zaduži 28.000 dinara mesečno, što je 13.000 više od dosadašnjeg ograničenja. Međutim, teško je verovati da će banke građanima odobravati maksimalno kreditno opterećenje, pogotovo onima koji imaju mesečne obaveze koje ne ulaze u evidenciju kreditnog biroa, kao što su kirija, računi za mobilne telefone ili bankarski čekovi.

Kada je reč o Vladinom programu, građani imaju dve opcije na raspolaganju. Prvo da uvođenjem grejs perioda izaberu i produženje roka otplate za dužinu grejs perioda. Drugo da im rok otplate ostane isti kao i u trentku zaduživanja. U prvom slučaju, rata nakon isteka grejs perioda ostaje ista kao inicijalna mesečna obaveza. Ipak, treba računati na dodatni trošak koji je jednak zbiru rata koje su uplaćene tokom grejs perioda. U slučaju da se rok ne produžava, ukupna kamata se značajno ne povećava, ali nova rata može biti veća i za tridesetak odsto, u zavisnosti od kredita.

Kako izgleda reprogram

- maksimalni grejs period je 24 meseca, a može biti i manji

  • - rok korišćenja kredita produžava se za odobreni grejs period
  • za zajmove kod kojih je rok otplate do 36 meseci grejs period ne može biti duži od 50 odsto preostalog roka
  • - tokom grejs perioda klijent plaća kamatu, dok je ne plaćaju oni koji su ostali bez posla
  • - mogućnost produženja roka otplate kredita bez grejs perioda za najviše 24 meseca
  • - mogućnost delimičnog umanjenja duga klijenta iz depozita položenog kao obezbeđenje kod gotovinskih i potrošačkih zajmova
  • - nije dozvoljeno dodatno zaduživanje klijenta koji je u docnji dužoj od 90 dana u toku grejs perioda


Banke listom kažu da će podržati program Vlade, ali i navode da u svojoj ponudi već imaju kredite s grejs periodom koji su omogućavali i građanima i privredi da lakše otplaćuju stare obaveze. Vladim program će, prema rečima bankara, startovati narednih dana, čim se ispune svi tehnički uslovi unutar samih banka.
U Rajfajzen banci su nam potvrdili da se ovih dana može očekivati početak odobravanja novih kredita.

- Banka će u najkraćem mogućem roku izraditi konkretne mere u cilju sprovođenja ove odluke u praksu, a sve u skladu s programom finansijske podrške građanima u vezi s reprogramiranjem dugoročnih kredita. Inače, banka već proaktivno nudi mogućnost reprograma kreditnih zaduženja svojim klijentima - građanima i privrednicima. Usvajanjem novog seta mera, u skladu s programom Vlade, dodatno će se klijentima olakšati otplata kredita u periodu ekonomske krize - kažu u toj banci.

I predsednica Izvršnog obora Banke Inteza u Srbiji Draginja Đurić izjavila je da bi primena programa odlaganja otplate kredita građana mogla početi tokom ove nedelje. U Sosijete ženeral banci nisu precizirali datum početka primene programa, ali nam je rečeno da će to biti urađeno nakon razmatranja usvojenih akata i iznalaženja modela koji je u skladu s poslovnom politikom banke.

- Sosijete ženeral banka već odobrava kredite za refinansiranje s grejs periodom do 24 meseca, kojima je moguće odložiti otplatu glavnice kod gotovinskih, auto i svih potrošačkih kredita - rekao je Miroslav Rebić, član IO banke.

I Unikredit banka je, nezavisno od programa Vlade, pokrenula program kredita s grejs periodom i za stambene kredite.

- Kada je u pitanju inicijativa Vlade koja se odnosi na reprogramiranje kreditnih obaveza građana, trenutno radimo na usklađivanju internih procedura. Inače, od trenutka kada su primećeni prvi signali da u periodu krize može doći do problema u otplati kredita, banka je pokrenula program koji pruža podršku klijentima. Na ovaj način, uz grejs period koji je uveden kod gotovinskih i stambenih kredita, eliminisane su posledice koje neredovno izmirivanje obaveza povlači sa sobom - zaključuju u Unikredit banci.

Reprogram u brojkama

- 500.000 kredita obuhvaćeno reprogramom

- 328.000 keš kredita

- 72.000 potrošačkih

- 16.000 poljoprivrednih

- 13.000 za adaptaciju

- 2.2 milijarde dinata oslobađa se za potrošnju

- 50 evra je prosečna mesečna ušteda.

  • Za koga važe mere
  • - za građane kojima je platežna sposobnost privremeno umanjena zbog objektivnih okolnosti
  • - za korisnike kredita koji su u docnji ne dužoj od 180 dana
  • - za klijente čiji su krediti odobreni i pušteni u tečaj pre 31. 12. 2010.
  • - za građane s dugoročnim zajmovima sa otplatom dužom od 12 meseci

Primer stambenog kredita


Iznos

50 000 evra

Period otplate

25 godina

Rata

301,87 evra

Grejs period

12 meseci

Rata u toku grejs perioda

Najviše 204, 32

Rata nakon isteka grejs perioda

Bez dužeg roka 310, 92 evra

*u trenutku reprograma kredit je otplaćivan pet godina

 

 

(Izvor : Blic)

 

 

Top