Pad ulaganja u nekretnine i u 2011.

  • 20.04.2011.

Beograd -- Ulaganja u nekretnine i poslovne prostorije nastaviće da se smanjuju u 2011. godini, uprkos povratku poverenja u poslovanje, koji je započeto još lane.

Istraživanje poslednjeg izdanja Regus indeksa poverenja u poslovanje pokazuje da firme investiraju samo tamo gde je jasan povraćaj, kao što su odeljenja prodaje i marketinga, dok će potrošnja u nekretnine nastaviti da pada u 2011. godini.

Ovo je velika promena u odnosu na samo nekoliko godina unazad, kada je kombinacija ekonomskog rasta i povećanja zaposlenja stvorila procvat u potrošnji usmerenoj na tradicionalne komercijalne nekretnine.

Međutim, pošto su ostala izložena tokom recesije, preduzeća sada više vole da smanje rizik i biraju fleksibilnija i skalarnija rešenja, istaknuto je u saopštenju.

Kao i u mnogim drugim delovima regije Balkana, ovaj je trend prisutan i u Srbiji, u kojoj se ekonomija postepeno oporavlja. O tome svedoči i povećanje industrijske proizvodnje i rast bruto domaćeg proizvoda, potpomognut rastom izvoza.

Ove prilike će pozitivno uticati na tražnju fleksibilnog i efikasnog korišćenja kancelarijskog prostora, smanjenje troškova rada i sve veće korišćenje usluga s dodatom vrednošću.

U skladu s takvim trendovima, Regus srpskim firmama namerava da ponudi opcije za još bolje korišćenje njihovih postojećih infrastruktura i tako omogući pristup vrhunskim kancelarijskim uslugama svim preduzećima koja takve investicije do sada nisu mogla da priušte, istaknuto je u saopštenju Regusa, koji od februara ima predstavništvo i u Srbiji.

 

(Izvor : B92)

Top