Manjak geodeta koči legalizaciju

  • 04.05.2011.

U nekim opštinama postojeće geodetske firme mogu da snime svega 10 do 15 odsto nelegalnih objekata za godinu dana

Sa lokalnim samoupravama, koje donesu odluku da u ime i za račun vlasnika bespravnih objekata prikupljaju neophodnu dokumentaciju, zainteresovani građani prvo će potpisati predugovor. U tom dokumentu, kako objašnjava Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, biće navedena i okvirna cena za geodetsko snimanje objekta i izradu tehničke dokumentacije. Geodetski snimak košta oko 14.500 dinara za objekte do 100 metara kvadratnih, a svaki kvadrat više se naplaćuje po ceni od 79,87 dinara. Izrada tehničke dokumentacije košta evro po kvadratu.

- Na osnovu broja potpisanih predugovora znaćemo koliko je novca iz opštinskih budžeta potrebno za taj postupak - kaže Paunović. - Nakon toga raspisujemo javnu nabavku za izbor geodetske organizacije i projektanata, a potom sa građanima potpisujemo ugovor. Inače, vlasnici objekata su do sada, da bi uopšte mogli da uđu u proces legalizacije, izdvajali i po 50.000 do 70.000 dinara. Zato je opštinama i gradovima omogućeno da, ukoliko hoće, u ime građana prikupljaju papire. Račune građani plaćaju na rate za dve do četiri godine. Zasada uz Paraćin i Niš, u ime građana prikupljaće dokumentaciju još desetak gradova, a rok za donošenje odluke lokalnim samoupravama ističe 4. juna.

Kako kaže Paunović i u pojednostavljenom postupkku legalizacije moguća su uska grla. Pitanje je hoće li Republički geodetski zavod uspeti brzo da obradi sve podatke, a isto tako problem može da nastane u opštinama, koje nemaju dovoljan broj geodeta. Primera radi, u nekim opštinama postojeće geodetske firme mogu da snime svega 10 do 15 odsto nelegalnih objekata za godinu dana. Ali, važno je da zainteresovani vlasnici potpišu ugovore sa opštinama do 30. juna 2012. godine kako bi ostvarili pravo na astronomske popuste.

Beograd, gde ima oko 185.000 zahteva za legalizaciju, najverovatnije neće prikupljati dokumentaciju umesto vlasnika nelegalnih kvadrata. Isto važi i za Novi Sad, gde ima ukupno 37.549 zahteva za legalizaciju. Za gradove i opštine gde lokalna vlast neće organizovati prikupljanje papira, pravo na popuste vlasnici nelegalnih objekata imaju do 30. juna naredne godine ako regulišu plaćanje naknade za uređenje sa nadležnim direkcijama za zemljište.

Popusti

Olakšice važe samo za objekte van ekstra i prve zone. Za 25 kvadrata po članu domaćinstva za objekte do 100 kvadrata popust je 99 odsto, a za sledećih 100 kvadrata umanjenje je 60 odsto. To važi za one vlasnike i članove porodice, koji nemaju drugu nekretninu u svojini.

 

(Izvor : Novosti)

Top