Konkurs za kupovinu socijalnih neprofitnih stanova u Beogradu

  • 20.04.2011.

Na konkursu za kupovinu 1.050 socijalno neprofitnih stanova najviše kvadrata mladim bračnim parovima.

Izbegle i prognane osobe iz bivših republika SFRJ i zaposleni u vojsci prvi put imaju pravo da učestvuju na konkursu za prodaju 1.050 socijalno neprofitnih stanova koji je juče objavio grad. Oni mogu da se prijave pod uslovom da su bez stana, u radnom odnosu na neodređeno vreme, da su prijavljeni na teritoriji grada najmanje 12 meseci pre raspisivanja konkursa i da su državljani Srbije.

Prijave, uz dokumentaciju, treba da dostave Gradskoj upravi (Ulica 27 marta 43-45) do 19. maja. Obrasce za prijavljivanje, osim na toj adresi, mogu uzeti i u zgradi na Trgu Nikole Pašića 6 ili preuzeti sa sajta www.beograd. rs.

Zoran Kostić, predsednik Komisije za stambena pitanja grada, kaže da se ovaj konkurs od prethodna dva razlikuje po tome što je mladim bračnim parovima namenjeno 330 stanova, što je više nego ranije. „Pravo učešća nemaju osobe koje su izabrane, imenovane ili postavljene u organima grada, gradskim opštinama i javnim preduzećima. Stanovi će se prodavati po proizvodnoj ceni, znatno povoljnijoj od tržišne”, ističe Kostić.

On naglašava da je ovaj konkurs drugačiji zato što grad nije kao ranije i investitor i kreditor, nego će kupci morati da obezbede bankarski kredit ili da gotovinom plate nekretnine. To znači da, osim proizvodne cene, za njih više ne važe ista pravila kao i za 2000 kupaca sa dva prošla konkursa. Oni su imali rok otplate od 20 godina sa učešćem od 20 odsto i godišnjom kamatom od 0,5 odsto. Uslovi prodaje nepovoljniji su za buduće kupce nego za prethodne, a Kostić objašnjava da je tako, jer je cilj da se omogući održiva izgradnja.

„Strategija je da se novcem od prodaje jednog stambenog bloka gradi sledeći, uz minimalne dotacije iz budžeta. Ranijim načinom kreditiranja nismo mogli da obezbedimo novac za dalju gradnju bez znatnih sredstava iz gradske kase. Kupci sa prethodnog konkursa još imaju problem da povrate PDV, i to nas je praktično nateralo da promenimo uslove prodaje. Grad, u svakom slučaju, neće zaraditi”, pojasnio je Kostić.

Gradnja novih 1050 stanova nije počela i još nisu poznate lokacije na kojima će biti podignuti. Kostić kaže da su zasad izabrani izvođači radova i, ako se prvi stanari ne usele do kraja sledeće godine, onda sigurno hoće 2013.

Dosadašnji konkursi

Prvi konkurs za dodelu 1.000 socijalno neprofitnih stanova raspisan je 2003. godine, a stanovi su podignuti u Ulici Olge Alkalaj, na Čukaričkoj padini, Retenziji, Vojvođanskoj ulici, Ulici dr Ivana Ribara i u Bloku 29. Drugi konkurs za prodaju 1.000 stanova, završen je 2007. Deo je sazidan i useljen, a svi bi trebalo da budu sagrađeni do 2012. godine.

Ko može da učestvuje

Pravo da učestvuju na konkursu, između ostalih, imaju zaposleni u obrazovanju i naučno- istraživačkoj delatnosti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, pravosuđu, policijskoj, gradskoj i opštinskim upravama, javnim preduzećima, sudovima i javnim tužilaštvima, ustanovama i službama čiji je osnivač grad.

Za kupovinu stanova mogu da konkurišu i ratni vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, roditelji, usvojioci ili staratelji osoba sa psiho- fizičkom ometenošću u razvoju, invalidi sa teškim telesnim oštećenjem, samostalni umetnici i zaslužni sportisti.

 

(Izvor : Politika)

Top