Kako skockati celu familiju u 100 kvadrata

  • 10.04.2011.

Nedavno donete izmene Zakona o planiranju i izgradnji trebalo bi da ubrzaju, pojednostave i pojeftine legalizaciju objekata jer je predviđeno smanjenje troškova za čak 99 odsto za prvih 100 kvadrata, odnosno 25 kvadrata po članu domaćinstva.

Mnogim građanima je nejasno šta to tačno znači i pitaju da li je obavezno da u toj kvadraturi žive četiri člana da bi se ostvario popust, šta ako ih je manje, odnosno da li imaju isti popust i u slučaju ako pet članova domaćinstva živi u kući od 125 kvadrata (i to je 25 kvadrata po članu).

Pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović-Petrović objašnjava za naš list na primeru objekta od 210 kvadrata u kojem žive tri člana porodičnog domaćinstva kako se umanjuje naknada i ko plaća jedan odsto redovne cene.

Pošto se naknada za prvih 100 kvadrata umanjuje za 99 odsto samo pod uslovom da jedan član domaćinstva koristi 25 kvadrata, to znači da će se u ovom primeru jedan odsto troškova platiti za 75 kvadrata (25 kvadrata x 3 člana), a za ostatak do 100 kvadratnih metara plaća se umanjeno za 60 odsto, dakle, za preostalih 25 kvadrata platiće se 40 odsto redovne cene. Drugim rečima, tročlana porodica će za prvih 100 kvadrata platiti 41 odsto cene. Da su u kući četiri člana domaćinstva, u istom primeru bila bi plaćena naknada samo jedan odsto cene.

Za sledećih 100 kvadrata u kući iz primera od 210 kvadratnih metara plaća se 40 odsto od redovne cene (popust 60 odsto), a za onih deset kvadrata preko 200 kvadratnih metara kuće plaća se puna cena, dakle, bez ikakvog umanjenja.

Ukoliko bi, pak, petočlana porodica živela ukući od 125 kvadrata, imala bi popust od 99 odsto samo za prvih 100 kvadrata, a za preostalih 25 samo 60 odsto popusta, bez obzira na to što po članu domaćinstva koristi 25 kvadratnih metara. Granica za plaćanje samo jednog procenta redovne cene je 100 kvadrata. Ako je redovna cena legalizacije 100.000 dinara, ova porodica će platiti ukupno 41.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na rate do 20 godina.

Nema straha od korupcije

Na naše pitanje ima li mesta strahu od korupcije zbog toga što će lokalna samouprava moći da angažuje stručnjake koji će za građane pribavljati neophodnu dokumentaciju, Aleksandra Damnjanović-Petrović kaže da je tu normu predložila upravo Stalna konferencija gradova i opština, na osnovu analize stanja po jedinicama lokalne samouprave. Sagovornica smatra da zbog unifikacije i propisivanja postupka te obaveznosti da se angažuju stručna lica s teritorije konkretne opštine, neće biti uslova za korupciju. Svaka opština biće pojedinačno odgovorna, a Ministarstvo će nadzirati rad i primenu te norme.

 

(Izvor : Dnevnik)

Top