Đilas: Veći porez za luksuzne kuće

  • 04.05.2011.

Beograd - Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, kaže da je pristalica progresivne stope poreza na imovinu i dodaje da se zalaže za donošenje novog zakona.

On to objašnjava time da bi po važećem mnogi vlasnici stanova plaćali nekoliko puta veći porez sledeće godine.

Đilas napominje i da "nije fer da neko ko ima milionsku vrednost u nekretninama plati isti procenat kao i oni koji imaju manju vrednost imovine. Zalažem se za socijalno-ekonomsku opciju, a to znači da ko ima najviše, najviše i da plati".

Prvi čovek Beograda objašnjava da sada imamo sistem koji je vrlo precizan po kojem 60 odsto građana plaća do 5.000 dinara porez na imovinu.

"Mislim da to nije mnogo i zato ću to da branim. Oni uplate u gradski budžet oko milijardu dinara, a 4.000 Beograđana plati porez veći od 50.000 dinara i oni uplate čak pola milijarde. Beograd ima 556.000 poreskih obveznika i sigurno će biti grešaka, ali smo spremni i otklonićemo ih", kaže on.

Đilas kaže i da "zakon o porezu na imovinu donesi republički parlament, a ne lokalne skupštine. Taj propis je predviđao progresivnu skalu od 0,4 do 3 odsto, ali je sada od 0,4 do 2 odsto. Smanjene su olakšice koje mogu da se dobiju i to može da izazove povećanje iznosa koji obveznik plaća".

 

(Izvor : B92)

Top