Brža i jeftinija legalizacija

  • 12.04.2011.

Pravilnik o legalizaciji omogućiće lakšu i jeftiniju legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Srbiji, izjavio ministar Oliver Dulić na otvaranju Sajma građevinarstva.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da će Pravilnik o legalizaciji, koji je danas stupio na snagu, znatno olakšati i pojeftiniti legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Dulić je, na otvaranju Sajma građevinarstva, rekao da će najzad biti rešen taj veliki problem koji je u prethodnom periodu mučio građane Srbije.

"Očekujem od lokalnih samouprava da od danas budu izuzetno revnosne i efikasne u rešavanju legalizacije, kao i kod procedura za izdavanje građevinskih dozvola", istakao je ministar.

Dulić je rekao da stupanjem na snagu Pravilnika o legalizaciji počinju da se primenjuju izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje se tiču ove oblasti.

Ministar je ponovio da je država obezbedila više od 500 miliona evra za investicije u građevinarstvu u toku ove godine.

Prema njegovim rečima, administracija mora da odradi svoj deo posla da bi se projekti uspešno realizovali.

Skupština Srbije usvojila je nedavno Zakon o planiranju i izgradnji koji će četvoročlanim i većim porodicama obezbediti popust do 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadratnih metara.

U slučaju da je objekat veći, za narednih 100 kvadratnih metara umanjenje iznosi 60 odsto, za koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadratnih metara koji nisu ispunili socijalne uslove.

Popusti ne važe za objekte koji su izgrađeni u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva da se podnesu dva dokumenta, i to potvrda da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze, kao i da nemaju druge nepokretnosti.

 

(Izvor : RTS)

Top