Kina: Stanovi skuplji uprkos svemu

  • 19.02.2011.

Peking -- Kina je saopštila da nove računice pokazuju da je cena nekretnina porasla u većini gradova tokom prošlog meseca, uprkos naporima da se ohladi stambeno tržište.

Cene su najviše porasle u manjim gradovima, kaže Nacionalni statistički biro.U 10 od 70 istraženih gradova nekretnine su u januaru poskupele za preko 10 odsto

Šangaj i Čongking nedavno su uveli takse na kupovine nekretnina koje uvećavaju troškove novih kupaca.

Ove sedmice, Peking je objavio da će ograničiti broj stanova koji jedna porodica može da kupi tako što će nove kupovine biti zabranjene onima koji već imaju dva ili više stanova.

Međutim, takvi potezi ne čine ništa da se poboljšaju mogućnosti ulaganja kineskih porodica koje teže većoj zaradi na svoje ušteđevine od one koje mogu da dobiju ulaganjem novca u banke.

U gradovima kao što je Peking, cene su prešle 20.000 juana (3.000 dolara) za kvadratni metar, što nove stanove stavlja van domašaja mnogih porodica uprkos zamašnog povecanja ličnih prihoda.

Novi podaci kažu da su cene novih stanova u Pekingu 6,8 odsto veće nego početkom prošle godine. Najveća poskupljenja beleže provincijski gradovi kao Haikou i Sanja, gde su stanovi poskupeli za 21,6, odnosno 19,1 procenat.

Izvor: b92.net

 

Top