"STIŽE SUPERMEHUR" Legendarni investitor upozorava na veliki pad: Izbegavajte dugove, nekretnine su precenjene i čuvajte keš

  • 22.02.2022.


Legendarni investitor Džeremi Grantam dijagnostikovao je četvrti američki "supermehur" i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto nakon što balon pukne.

Veteran među investitorima i suosnivač kompanije GMO, specijalizovane za upravljanje imovinom, objasnio je u intervjuu za Foks biznis kako investitori treba da se pozicioniraju u trenutnoj situaciji.

"Ono što bih uradio jeste da se pobrinem da postoji rezerva gotovine. Možda će biti sjajnih prilika za kupovinu u narednih nekoliko godina", rekao je.

Ranije je podsetimo, poručio da čuva gotovinu kako bi mogao da je lako upotrebi, kao i malu količinu zlata i srebra.
"Drugo, pokušao bih da izbegnem američke akcije. Ako morate da posedujete neke, ja bih posedovao visokokvalitetne", rekao je Grantam.

On je više puta upozoravao investitore da su uhvaćeni u istorijski mehur, a prema njegovim rečima, pad indeksa S&P 500 znači da se sprema kreditna kriza.

"Izbegavajte dugove. I koliko god možete, izbegavajte SAD. To je tržište sa najskupljim cenama. Nekretnine su precenjene svuda u svetu, ali berze van SAD, začudo, ne stoje tako loše. Uglavnom su i tamo stvari skupe, ali su 'normalno' skupe. Postoji nekoliko jeftinih zemalja. Japan izgleda prilično jeftino, Velika Britanija takođe nije tako loša. A ako morate da kupujete u SAD, pobogu, izaberite kvalitetne akcije i imajte rezervu gotovine", rekao je on.

Grantam je ranije kritikovao Federalne rezerve zbog, kako se navodi, nepriznavanje bola koji sledi investitorima nakon pucanja tržišnog balona.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih osuđujem supermehure – i zameram Federalnim rezervama i drugim finansijskim vlastima što ih dozvoljavaju i omogućavaju - jeste nedovoljno prepoznata šteta koju mehuri nanose dok se prazne i umanjuju naše bogatstvo", rekao je Grantam.

 

(Izvor: Blic)

Top