Porez Grčkoj plaćaće i manastiri na Svetoj Gori?

  • 20.03.2011.

BEOGRAD - Atos je "zabrinut i razočaran" ponašanjem Grčke zbog dovođenja u pitanje poreskih i carinskih olakšica koje Sveta Gora ima od nastanka grčke države, saopšteno je nakon sastanka predstavnika svih 20 svetogorskih manastira u administrativnom sedištu Kareji.

Atina traži da manastiri plaćaju porez na nekretnine koje se nalaze izvan Svete Gore, što može na njih da ima "izuzetne negativne posledice". U slučaju neplaćanja, moguća je konfiskacija imovine, navodi se u stavu grčke vlade i ističe da su po poreskom pitanju svi subjekti ravnopravni i obavezni na plaćanje.

Verska novinska agencija VIA prenela je da je na sastanku svetogorskih predstavnika i premijera Jorgosa Papandreua prošle godine obećano da se neće dirati u privilegije Atosa. Iguman Pavle iz najznačajnijeg manastira Velika Lavra, izjavio je da je već došlo do "otežane saradnje" s više grčkih ministarstava i da to stvara "znatne probleme". Sabranje igumana zato traži od Atine da preispita odluke koje izazivaju "frustraciju", a grčki analitičari bliski Atosu mere Atine označavaju nezakonitim i nepravednim.

Atos ne pripada samo Grčkoj, već celokupnom pravoslavlju, na njemu žive monasi koji nisu grčkog porekla. Ustav Grčke garantuje Atosu posebnost, postoji i međunarodnopravna obaveza. Preporučuje se da se monaška zajednica obrati grčkim i međunarodnim sudovima.
Atos je međunarodnopravno sastavni deo Grčke, sa i od strane Evropske unije garantovanom autonomijom koja dopušta da se svi pravni propisi Grčke i EU ne moraju primenjivati. To se odnosi na restrikcije slobode kretanja i poreze.

Kada je reč o odnosima Svete Gore i Atine posredi je protektorat nad jednim prostorom, odnosno preuzimanju spoljne i politike i vojske i odbrane od neke druge zemlje, u ovom slučaju Grčke. Takav odnos, na primer imaju Španija i Francuska nad Andorom, ili Italija nad Monakom.

Na površini od 336 kvadratnih kilometara na Atosu, prema procenama, živi oko 2.000 monaha. Od 20 manastira, među kojima je i srpski Hilandar, u 17 žive grčki monasi. Novi civilni guverner Atosa Aristides Kasmiroglu, koji je odgovoran grčkom ministarstvu inostranih poslova, prošle godine prilikom preuzimanja dužnosti obećao je da će se truditi da obnovi harmoniju između monaha i vlade u Atini koja je već tada bila narušena.

On se brine o poštovanju Ustava monaške zajednice i ima pravo da angažuje sva sredstva, takođe i policiju, radi održavanja reda i poretka, na svoju inicijativu, ili na molbu pojedinih manastira, preko protosa Atosa.
Civilni guverner, koji ima rezidenciju u Kareji, nije se do sada izjasnio u vezi s najnovijom krizom u odnosima Atina - Atos, kao ni Sveti sinod u Atini, pošto je Atos pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije.

Izvor: glas-javnosti.rs

 

Top