Nema novca za kvadrate

  • 18.04.2011.

Republika Srpska - Stagnira prodaja stanova stagnira, a u agencijama za nekretnine ne očekuju veću potražnju. Svake godine sve manje građevinskih firmi

BANJALUKA - Agencija za prodaju nekretnina „Euroagent“ Banjaluka, koja se prodajom nekretnina na području najvećeg grada Srpske bavi već 22 godine, u poslednjih šest meseci nije prodala nijedan stan! Ovakav porazan trend pada tražnje stanova u Srpskoj ne pamte, kažu, u istoriji svog poslovanja.

Vlasnik agencije „Euroagent“ Senka Gatarić-Vasilić ističe da su u odnosu na prošlu godinu cene stanova u Banjaluci, kako novogradnje tako i starogradnje, pale u proseku od 20 do 25 odsto u zavisnosti od lokacije, ali da je prodaja zablokirana. Cene u novogradnji, kako navode u ovoj agenciji, u Banjaluci, u zavisnosti od lokacije, u aprilu se kreću od 1.800 do 2.200 KM, a starogradnje od 1.300 do 1.700 KM. Ona navodi da je u centru Banjaluke u ponudi stan po ceni od 1.650 KM po kvadratu, ali da se niko ne raspituje za njega već pola godine.

- Ni u narednim mesecima ne očekujemo da će se povećati potražnja stanova, jer je kreditna sposobnost građana opala, a time i njihova kupovna moć, iako procenjujemo da će doći do novog pada cena stanova - kaže Gatarić-Vasilić.

U agenciji „Nek Nekretnine“ iz Istočnog Sarajeva, za naš list, ističu da prodaja stanova u ovom delu Srpske ide teško i da nema značajnih pomaka u odnosu na prošlu godinu.

- Cene stanova od početka ove godine su pale u proseku od 10 do 15 odsto, ali prodaja stagnira. Pojavi se poneki kupac - navode u ovoj agenciji i dodaju da u proseku kvadrat u starogradnji na području Istočnog Sarajeva košta oko 1.200 KM, a u novogradnji 1.400 KM. - U novogradnji najjefitniji su stanovi u potkrovlju i prodaju se po ceni od oko 1.000-1.100 KM po kvadratu.

Ranko Milić, vlasnik građevinske firma „Rankom inžinjering“, iz Bijeljine, i predsednik Unije poslodavaca Republike Srpske, ukazuje da se u oblasti stanogradnje beleži konstantan pad prodaje i potražnje od 2008. Svake godine se rapidno smanjuje ukupan prihod građevinskih firmi u ovoj oblasti. Ipak, kako navodi, cene stanova od početka godine ne padaju u velikoj meri jer su u većem delu tržišta Srpske one već dovedene do cene gradnje i nema puno prostora za ozbiljnije smanjenje. Građevinari u Srpskoj, kako navodi Milić, da bi poboljšali prodaju ne mogu ni da primene model iz okruženje - a to je otplata stana kroz kiriju jer nemaju mogućnost za tako nešto.

U narednom periodu, kako navodi, u RS se ne može očekivati veća prodaja stanova kao ni nove investicije u oblasti stanogradnje, bez konkretne podrške Vlade RS u ovoj oblasti i smanjenja kamatnih stopa u bankama!

- Vlada Srpske najavila je neki vid subvencionisanja stanogradnje, ali je to samo ideja, pošto još ništa konkretno nije stavljeno na papir - istakao je Milić.

Malo stanova

- NEMA dovoljno završenih stambenih jedinica za ovakvu vrstu prodaje potencijalnim kupcima, koji bi omogućili građevinskim firmama da pokriju troškove izgradnje. Treba održati ciklus konstantne izgradnje stanova i pružanja takve mogućnosti potencijalnim kupcima, a mi to u ovim uslovima nemamo - kaže Ranko Milić.

Podsticaji

VLADA Srpske je u martu najavila da će subvencionisati izgradnju novih stanova po modelu koji se primenjuje u Srbiji i Hrvatskoj. On bi se svodio na finansijsku potporu države za kupovinu novih stanova. Stanovi bi, kako se procenjuje, tako bili jeftiniji za kupce 15 odsto, jer bi Vlada osigurala subvenciju za tu razliku. Za podsticaje stanogradnji, kako saznajemo, Vlada RS bi izdvojila za početak oko 7,5 miliona KM.

 

(Izvor : Novosti)

Top