Rastu kreditne rate

  • 01.04.2011.

Zbog visoke inflacije u Evropskoj uniji biće povećan euribor, od koga zavisi cena kredita i u Srbiji. Skuplje pozajmice indeksirane u evrima

ZBOG neočekivano velikog rasta inflacije u zemljama Evropske unije, koja je u martu dostigla 2,6 odsto, Evropska centralna banka će povećati svoju referetnu kamatu, a to znači podizanje euribora, kamatne stope od koje zavisi cena kredita i u Srbiji, pre svega stambenih zajmova.

Pre izbijanja velike svetske ekonomske krize, početkom septembra 2008. godine, šestomesečni euribor je bio na nivou od 5,44 odsto, da bi u poslednje dve i po godine opadao i od marta do juna prošle godine našao se na istorijskom minimumu od 0,123 odsto. Trenutna vrednost šestomesečnog euribora, za koji je vezan najveći broj stambenih kredita u Srbiji je 1,54 odsto i ima tendenciju rasta.

Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro porasla je u martu na najviši nivo u poslednje dve i po godine, pokazali su danas zvanični podaci, što je podstaklo očekivanja na tržištu da bi Evropska centralna banka mogla sledeće sedmice da poveća kamatnu stopu. Statistička agencija Evropske unije, Evrostat, saopštila je da su potrošačke cene u evrozoni u martu bile 2,6 odsto više u odnosu na isti mesec lane.

To je najveća stopa još od oktobra 2008. i značajno je veća od cilja ECB od „blizu, ali ispod dva odsto“. Rast stope inflacije u evrozoni nije bio očekivan, budući da su analitičari prognozirali da će se ona zadržati na nivou od 2,4 odsto.

Budući da je ovo „preliminarna“ Evrostatova procena inflacije, nisu navedeni razlozi za njen rast, već će oni biti objavljeni u aprilu. Ekonomisti ipak procenjuju da su za povećanje odgovorni rastući troškovi energenata i hrane.

Izvor: novosti.rs

Top