Građevina: Ne za kolektivni ugovor

  • 01.04.2011.

Primenom proširenog dejstva Koletivnog ugovora u gradjevinskoj industriji bez posla bi ostalo od 6.000 do 8.000 građevinskih radnika na jugu Srbije.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije Žarko Milisavljević je rekao da će poslovanje građevinskih kompanija biti otežano jer se proširenjem Kolektivnog ugovora cena rada povećava za 60 odsto.

Odluka o primeni proširenog dejstva Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala stupila je na snagu 12. marta ove godine.

Prema navodima leskovačkih građevinara, njome je povećana minimalna cena rada tako što su uvedeni novi koeficijenti i uvedena kategorija "terenski rad", koja se dodatno plaća.

To znači, kako su naveli građevinari, da će ukoliko žele da konkurišu na najvećim građevinskim tržištima u Srbiji, firme iz unutrašnjosti morati da registruju svoja predstavništva u Beogradu ili na području Vojvodine.

Tako će plaćati duple komunalne takse, poslovni prostor i građevinsko zemljište, što će im povećati troškove i može dovesti do otpuštanja radnika, ocenili su oni.

"Mislimo da je ovo jako ozbiljan promašaj učinjen, jer nijedna organizacija poslodavaca nije učestvovala u donošenju i usaglašavanju ugovora za građevince", rekao je Milisavljević.

Prema rečima Milisavljevića, Asocijaciji nije jasan zašto je ministar za rada i socijalne politike Rasim Ljajić dao prošireno dejstvo tom ugovoru.

(Izvor : B92)

Top