Solarne roletne na prozorima

  • 25.05.2017.

Novi trendovi u svetu cuva životnu sredinu i kucni budžet.

Ako živite u stanu, svakako je komplikovano i neprakticno da postavljate solarne panele, jedan od najpopularnijih obnovljivih izvora energije. Zato je kompanija „Solargaps“ proizvela "pametne" solarne roletne kako bi otvorila prostor za zelenu energiju koja je svima dostupna. Pametne roletne automatski prate sunce tokom dana stvarajuci elektricnu energiju koja napaja vaše kucne uredaje. Ukrajinski osnivac ove kompanije cak tvrdi da tako mogu da se smanje izdaci za elektricnu energiju ?a cak 70 odsto. Jedan kvadratni metar roletni proizvodi do 100 vati struje kada se postavi na spoljnu stranu prozora, što znaci da standardni dvokrilni prozor pruža dovoljno energije za napajanje tableta ili laptopa.

Ukoliko bi velika poslovna zgrada postavila solarne roletne na sve prozore, tvorci ovog genijalnog izuma tvrde da bi objekat mogao u potpunosti da se samostalno napaja strujomOsnivac „Solargapsa“ Jevgen Erik godinama je postavljao roletne na eko-kucama kao gradevinski radnik, pa je tako i došao na ovu ideju. Sam kaže da je jednog dana posmatrao na livadi kako suncokreti slede sunce i pomislio da bi isto to mogle da rade i roletne na prozorima. Roletne mogu da se kontrolišu rucno ili putem aplikacije uz pomoc koje pratite proizvodnju energije. Dok ste u stanu roletne možete da držite zatvorene ukoliko vam treba zaštita od sunca, ali ukoliko napustite sobu na samo pet minuta one ce se automatski vratiti svojoj osnovnoj funkciji pracenju sunca. 

"Pametne" rolete trebaju da budu prikljucene u zidnu uticnicu, a unutarašnji uredaj pretvara solarnu energiju u elektricnu . Energija može da se uskladišti u rezervnu bateriju za kasniju upotrebu.

(Izvor: Večernje novosti)

Top