Meksiko prodaje nekretnine na obali

  • 13.05.2013.

Meksiko priprema promenu zakonske regulative koja je ogranicavala pravo strancima da kupuju nekretnine na obali i uz državnu granicu.

Predlog novog Zakona vec je usvojen u Kongresu, medutim, za njegovu primenu neophodno je odobrenje Senata i parlamenata 32 federalne jedinice.

Trenutno, meksicki ustav zabranjuje strancima da poseduju nekretnine u pojasu 31 kilometra od obale i 62 kilometra od državne granice.

Da bi "zaobišli" meksicki ustav kupci iz inostranstva su kupovali akcije "fonda nekretnina" i tako postajali indirektni vlasnici željene nekretnine.

Na taj nacin je u protekloj deceniji oko 49 hiljada stranaca kupilo kuce u Meksiku, uglavnom na obali, ali ogromna i zamršena papirologija primorala je mnoge da odustanu od takvog vida ulaganja. Po novom zakonu, strancima ce biti omoguceno da kupuju stambene objekte na obali ili uz granicu, ali im i dalje nece biti dozvoljeno ulaganje u komercijalne nekretnine.

Ovim promenama zakonske regulative meksicka vlada namerava podstaci investicije i realni sektor nekretnina, te privuci veci broj stranaca, prvenstveno iz komšiluka, SAD i Kanade, gde su cene nekretnina i do 40 odsto vece.

(Izvor: B92)

Top