Madrid:Nekretnine kupuju Belgijanci

  • 18.10.2013.

Madrid -- Broj Belgijanaca koji su investirali u nekretnine u Španijii povecan je za 78 odsto u drugom tromeseciju 2013. u odnosu na isti period prošle godine.

Kako prenosi list Eko, u istom periodu, broj Belgijanca koji su kupili nekretnine na belgijskoj obali je smanjen.

Razlog ovakvog interesovanja stranih kupica za nekretnine u Španiji je vrtoglavo pojeftinjenjenje stambenog prostora usled duboke krize koja je pogodila ovu mediteransku zemlju.

Od 2007. godine, cene nekretnina u Španiji u proseku su pojeftinile za 37 odsto. U septembru one su ponovo pale za 12 odsto na godišnjem nivou, a pojedinim regijima cak za 17 odsto kao u Kosta Blanki.

Posle smirivanja krize u vecini zemalja EU, stranci su se ponovo zainteresovali za kupovinu nekretnina u Španiji: u drugom tromesecju ove godine, više od 14.500 Španaca je prodalo nekretnine strancima, što je za 22 odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.

Najviše nekretnina u Španiji su kupovali Britanci, sa udelom od 15 odsto u ukupnom broju transakcija, zatim Francuzi sa 10 odsto, potom Rusi sa 8,7 odsto, pa Nemci sa 7,6 odsto, a potom Belgijanci 7,5 odsto.

(Izvor: B92)

Top