Eksplozija cena u Hong Kongu: Za parking mesto 167 000 dolara

  • 29.11.2012.

Investitori u Hong Kongu podižu cene parking mesta, iako su među najvišim u svetu, što stvara bojazan da u finansijskom centru Azije nastaje "prenaduvani balon cena" koji će pući kao i mnogi pre njega i izazvati krizu.

Cene parking mesta u Hong Kongu blizu su istorijskog maksimuma što je
nusproizvod nastojanja lokalnih vlasti da ohlade tržiste nekretnina usled strahovanja da može doći do njegovog pregrevanja.

Tokom vikenda jedan građevinski investitor je prodao 500 parking mesta uz novu stambenu zgradu u predgrađu. Cena pojedinacnog parking mesta je bil 1,3 miliona hongkonških dolara, odnosno 167.000 američkih dolara.

U poslovnoj zgradi blizu centra grada na ostrvu Hong Kong, investitor prodaju 34 parking mesta za čak 100 miliona hongkonških dolara, navodi list Ming Pao.

U četvrtak jedno jedino parking mesto u zgradi u popularnom stambenom kvartu Mid-Levels naći će se na aukciji po početnoj ceni od 680.000 hongkonških dolara (87.000 američkih dolara).

Parking mesta su se u trećem kvartalu ove godine prodavala za 640.000
hongkonških dolara (82.000 američkih dolara) u proseku, što je za 16,4 odsto više nego pre godinu dana.

To nije daleko od rekordnih 660.000 hongkonških dolara u četvrtom kvartalu 1997. godine, neposredno pred sunovrat tržišta nekretnina u tom gradu koji je u sastavu Kine, ali uživa samoupravu.

Rast cena je nusproizvod nedavnih mera za hladjenje cena nekretnina koje su se od kraja 2009. godine duplirale u Hong Kongu i sada su među najvišim u svetu.

Nova ograničenja se, međutim, ne odnose na deo nekretnina koji nije namenjen stanovanju, te ni na parking mesta čije cene investitori naduvavaju.

Po rečima analitičara, u Hong Kongu se definitivno stvara "balon" zato što investitorima nisu potrebna velika ulaganja.

(Izvor: Blic)

Top