Jagma za stanovima, cene opasno skaču

  • 31.05.2017.

Pariz - Cene nekretnina u Parizu ovog ce leta, po svemu sudeci, dostici nove rekorde. 

Kupci, medu kojima i mnogo Britanaca, pokušavaju da se dokopaju stanova u elitnim kvartovima francuske prestonice, pokazuju podaci notara.

"Broj kupaca nezaustavljivo raste. Tražnja je nadmašila ponudu, narocito za luksuznim nekretninama, možda i zbog Bregzita", izjavio je javni beležnik Tijeri Delesal, prenosi agencija Frans pres.  

Dok su Italijani najveca grupa stranih kupaca stambenih jedinica u Parizu, sa udelom od 17 odsto u ukupnom broju nekretnina prodatih ne-Francuzima, Britanci su se probili na drugo mesto sa ucešcem od 10 odsto u ukupnom broju ovih transakcija.

Vec u prva tri meseca ove godine cene izgradenih stanova u Parizu porasle su za 5,5 procenata na 8.450 evra po kvadratnom metru, prema proceni iz izveštaja Komore notara Pariza i Il-de-Frans regiona.

U julu bi cene mogle još više da skoce na 8.800 evra po kvadratnom metru, predvida se u izveštaju na osnovu predugovora pripremljenih za potpisivanje. 

Prethodni rekord u pogledu cena stambenih nekretnina u visini od 8.460 evra po metru kvadratnom zabeležen je u leto 2012. godine. 

U gradskim cetvrtima ili "arondismanima", cene stanova su uzletele na preko 11.000 evra po kvadratu, dodaju javni beležnici, a navodi Frans pres.

(Izvor: B92)

Top