Doskočili stanodavcima: Spremaju se "kazne" za prazne stanove, naplata preko poreza

  • 28.10.2021.

Španska vlada signalizirala je kako planira ozbiljno da se uhvati ukoštac sa stambenom krizom.

Naime, ona je u utorak usvojila predlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one s više praznih stanova.

Vladajuća Socijalistička stranka mesecima je bila u zavadi sa slabijim koalicionim partnerom Unidas Podemosom oko predloga zakona da bi prošlog meseca izgladili spor u sklopu usvajanja budžeta za iduću godinu.Vlada je tako u utorak usvojila predlog zakona koji predviđa porezne podsticaje za stanodavce spremne da snize cene stanarina za minimalno pet posto na područjima s velikom potražnjom za stanovima.

Tela regionalne uprave moći će da proglase veliku potražnju ako prosečno domaćinstvo troši više od 30 posto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cene nekretnina porasle više od pet posto.
Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 posto iznajmljivačima koji prvi put stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama izrasta od 18 do 35 godina.

Za veći povrat poreza kvalifikovali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencionisanja socijalnih stanova.

Stopa povrata ostala bi nepromenjena za stanodavce koji su u zadnje dve godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 posto za sve ostale.

Kako bi se rešio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji poseduju više od četiri stambene nekretnine morali bi da plaćaju više poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dve godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

Nacrt zakona želi da reši i problem manjka cenovno dostupnog stambenog prostora, definišući “velike stanodavce” kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervišući 30 posto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne podsticaje za investitore u tom programu.

Socijalni stanovi čine prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) manje od dva posto stambenog fonda u Španiji, znatno manje nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji gde njihov udeo iznosi 17, 14 odnosno četiri posto, napominje Rojters.

 

(Izvor: B92)

Top