Veliki uslov za prodaju stana, a naredni mesec...

  • 03.03.2017.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviće krajem marta datum polaganja stručnog ispita za agente za prodaju nekretnina. 

Kako su istakli, prvi deo ispita biti već narednog meseca.

Prema rečima rukovodioca grupe za razvoj usluga u Ministarstvu trgovine Željka Stojanovića, trenutno u Srbiji licencu poseduje 2.215 agenata.

"Krajem marta objavićemo tačan datum kada će biti ispit za posrednike u prometu nepokretnostima, a prvi deo ispita biće u aprilu. Važno je istaći da je od donošenja novog Zakona o prometu nepokretnostima licencu dobilo 2.215 agenata za nekretnine" , kaže Stojanović.

Protekle godine na stručni ispit za posrednike u nekretninama prijavilo se ukupno 313 kandidata, a test je prošlo 242 kandidata, što čini prolaznost od 61 odsto.

"U petom ispitnom roku, koji je trajao do 27. januara, položilo je svega 52 odsto kandidata, što predstavlja najnižu prolaznost u periodu od dve godine", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, 768 registrovanih agencija u Srbiji zapošljava 1.505 posrednika, dok njih 500 nije „u sistemu“.

Vrlo je verovatno da oko 500 ljudi koji su dobili licence radi nelegalno, ali se deo njih i ne bavi poslom za koji su tražili licencu. Većina agencija u Srbiji su mala preduzeća i zapošljavaju svega po dva agenta, što nije najbolja praksa, jer bi bilo dobro da imaju uposlenog i pravnika i arhitektu“, objašnjavaju iz Ministarstva.

(Izvor: B92)

Top