Raste naplata poreza na imovinu

  • 15.05.2017.

U ponedeljak istice rok za placanje druge rate poreza na imovinu gradana. Vlasnici stanova u prestonici rešenja ce dobiti do kraja meseca, kažu nadležni. I bez novih rešenja naplata poreza raste, u Beogradu je u prva tri meseca za 10 odsto veca nego u istom periodu lane. Prošle godine je naplaceno dva i po odsto prihoda od poreza na imovinu više nego u 2015. godini. 

Za oko 100.000 onih koji u prestonici još nisu dobili poreska rešenja, dobra vest je da velikih iznenadenja oko poreza na imovinu ove godine nema. Bez obzira na to što je cena nekretnina u nekim zonama skocila, odlukom gradskih vlasti to se na poresko zaduženje nece znacajnije odraziti.

"Isti obveznici za istu nekretninu ne mogu dobiti više od dva posto povecanja poreza u 2017. godini, pri cemu neki obveznici kojima su cene nekretnina smanjene dobice i manji porez za ovu godinu", kaže Violeta Niciforovic iz Sekretarijata za naplatu prihoda u Beogradu.

U Kruševcu ce najveci rast poreza imati vlasnici kuca u centru grada, za razliku od vlasnika stanova u istoj zoni koji su i ranije više placali. U cetvrtoj zoni tog grada ima i objekata koji se ne oporezuju.

"Zbog niskih tržišnih vrednosti za tu vrstu nepokretnosti, u seoskoj zoni, tržišna vrednost je ispod 600.000 i oni ne dobijaju poresko rešenje", objašnjava Mirjana Milanovic iz Odseka naplate prihoda u Kruševcu.

U Jagodini su otišli i korak dalje, pa su poljoprivrednike u 52 sela oslobodili placanja poreza na zemlju.

"Ja sam i ratar i stocar i povrtar i svaki dinar u ovom domacinstvu nešto mi znaci", rekao je Goran Miladinovic iz Kocinog Sela.

"Kada smo ih oslobodili siguran sam da ce i cene njihovih poljoprivrednih proizvoda biti manje, posebno onih koji se plasiraju na pijaci", kaže Dragan Markovic, gradonacelnik Jagodine.

Zbog dobre naplate prihoda, vecina lokalnih samouprava ne podiže stopu poreza do maksimuma koji dozvoljava zakon. Posle cetvorogodišnje akcije popisa imovine u devet opština istocne Srbije, prihodi lokalnih kasa su udvostruceni.
Za slican projekat u koji bi moglo da se ukljuci do 40 opština, švajcarska vlada je odobrila 5,5 miliona evra.

"Gadamo pre svega opštine koje do sada nisu bile deo razvojnih projekata i programa i lokalne samouprave koje imaju do 60.000 stanovnika", rekao je Aleksander Grunauer iz Švajcarskog programa za poreze.

Ocekuje se da konkurs bude raspisan u junu, a kriterijumi za izbor opština bice utvrdeni u saradnji sa nadležnim ministarstvom i Stalnom konferencijom gradova i opština.

(Izvor: RTS)

Top