Novi zakon za muke stanodavaca i podstanara

  • 09.12.2015.

Većina stanodavaca ne prijavljuje stanare i ne plaća porez, tvrde iz udruženja podstanara. Stanodavci kažu da podstanari oštećuju državu kad ne plaćaju komunalije. Oni koji iznajmljuju nekretnine smatraju da ih je Nacrt novog zakona o stanovanju potpuno izbrisao, a primedbe imaju i vlasnici stanova. Nadležni poručuju da će neke primedbe biti uvažene.

Iznajmite stan i sa stanodavcem potpišete ugovor, a onda on na prihod koji dobije od izdavanja plati porez. Ako ste ikada bili podstanar, znate da stvari ne funkcionišu tako. Ugovora, prijave stanara i plaćanja poreza – uglavnom nema. Time stanodavci stvaraju minus u budžetu, tvrde podstanari.

"Mali broj zaključuje ugovore o zakupu, jer se stanodavci plaše da će morati da plaćaju porez od prihoda od zakupnine, što nije tačno. A tek se podnošenjem prijave nadležnoj poreskoj upravi donosi rešenje koje obavezuje stanodavca da plaća porez na prihod", kaže Ljiljana Spasojević iz Udruženja podstanara "Velegrad".

Stanodavci odgovaraju da ne prijavljuju uvek, ali ističu nisu jedini koji ne ispunjavaju obaveze.

"Mi isto tako možemo da pitamo koliko podstanari štete državu pošto ne plaćaju račune za komunalije. Platićemo porez, sklapaćemo ugovore, prijavljivaćemo na našu adresu pod uslovom da plaćate redovno stanarine, plaćate komunalije, da nam čuvate naše stvari iz stana", kaže Dragan Cvjetićanin iz Udruženja stanodavaca Srbije.

Ako od izdavanja zarađuju, onda stanodavci na to moraju da plate i porez, jasan je Zakon o porezu na dohodak. Nejasno je koliko je tačno neplaćanjem oštećena država.

Zbog toga što stanodavci ne plaćaju porez, u medijima se pojavio podatak od 50 miliona evra, koliko je navodno država godišnje u minusu. Međutim, to nije podatak Poreske uprave, već udruženja podstanara. Poreska uprava upozorava stanodavce da ispune svoje obaveze i plate porez, u suprotnom im preti kazna od 15.000 do 150.000 dinara.

Nacrt novog zakona o stanovanju ne bavi se plaćanjem poreza. I druge obaveze, definisane starim Zakonom o stanovanju, sada definiše Zakon o obligacionim odnosima. Za podstanare, između ostalog, to znači rok za iseljenje od osam dana. Za vlasnike da će podstanare ipak morati da prijave – barem upravniku zgrade. Za obe strane – da će ugovori o zakupu moći da budu i usmeni i da se neće overavati u sudu.

"Obaveza vlasnika stana je da kada svoj deo, odnosno stan izda u zakup, taj zakup prijavi upravniku u smislu odlučivanja i učestvovanju u troškovima održavanja zgrade. U tom smislu se ovaj zakon može baviti odnosom dve ugovorne strane. Ne možemo propisivati u ovom slučaju obaveznu overu potpisa na takvom ugovoru, jer smatramo da bi to bio novi namet koji bi povećao kiriju", kaže pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković.

Primedbe na Nacrt imali su i podstanari i vlasnici. Neke od njih, kako RTS saznaje u nadležnom ministarstvu, biće uvažene – rok za iseljenje verovatno će biti duži od osam dana.

(Izvor: RTS)

Top