Niko neće stan u siromašnim gradovima

  • 08.03.2017.

U pojedinim opštinama u Srbiji i po deset godina nije prodata nijedna nekretnina kreditnom kupcu. 

Nijedna porodica u poslednjoj deceniji nije odlučila da kupi nekretninu u opštinama Bojnik, Crna Trava ili Golubac. U ovim mestima u proteklih deset godina nije kupljena nijedna kuća ili stan na kredit. Tržište nekretnina gotovo je zamrlo i u Bosilegradu, Trgovištu, Svrljigu... Ovakva situacija nije samo u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije, primera ima i u Vojvodini. Ni u Irigu, Sečnju i Žitištu već godinama nema kreditnih kupaca. One koji žele da se skuće ometa nemaština i niska primanja, zbog kojih ne ispunjavaju uslove za kredit. S druge strane, u mnogim mestima su cene kvadrata pale da se celo domaćinstvo može pazariti samo za nekoliko hiljada evra.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja, teško mogu da se "oslobode" stana.

Bojan Milošević, iz niške agencije "Grin nekretnine", smatra da je osnovni razlog što u Svrljigu i okolnim opštinama gotovo da i nema nekretnine koja bi se mogla prodati kreditnom kupcu to što veliki broj objekata nije legalizovan. Banke ne odobravaju pozajmice za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

- Najveći problem je što kuće nisu ozakonjenje - priča Milošević. - Čak i ako neko uspe da proda nekretninu, uglavnom je kupe gastarbajteri, koji žele da imaju nešto svoje kad dođu u Srbiju, a oni plaćaju gotovinom. Kredite uzimaju mladi bračni parovi i vojna lica, a oni uglavnom teže da se nastane u većim gradovima, Nišu i Kragujevcu.

Predsednik Žagubice, Safet Pavlović, kaže da u ovoj opštini u poslednjih 15 godina nije izgrađena nijedna zgrada, tako da i ne čudi što je tržište nekretnina "zamrlo":

- Dešava se jedino da se oglase na prodaju privatna domaćinstva i to kada se neko odseli, ali to je teško prodati. Deca odlaze na školovanje u veće gradove i uglavnom teže da tamo i ostanu. U našem kraju ima i ljudi koji dolaze iz inostranstva, ali ni oni ne kupuju kuće, jer imaju svoja imanja i u njih ulažu.

NAJJEFTINIJI KVADRATI

PREMA podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 evra. Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju, jer je kvadrat 212 evra, u Topoli 223, u Priboju 311, Šidu 313, Žablju 232 evra, a u Boru 335 evra. Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK. Najjeftiniji kvadrat u centralnim beogradskim opštinama je u Rakovici, 922 evra.

(Izvor: Večernje novosti)

Top