Jagma za stanovima - gastarbajteri kupuju sve

  • 29.12.2015.

Ekonomska kriza godinama pogađa tržište nekretnina u Srbiji, ali ne i u Požarevcu, u kojem se proda sve što se izgradi.

O tome svedoče i mnogobrojna gradilišta u užem i širem centru grada, gde trenutno niče 12 novih stambenih zgrada.

Prema proceni vlasnika agencija za promet nekretnina, godišnje se u ovom gradu proda od 300 do 500 stanova, pa se zidanje novih godinama ne smanjuje, kao uostalom ni cene, koje se kreću od 600 do 800 evra po kvadratnom metru, pišu Večernje novosti.

Među kupcima je najviše gastarbajtera, po čijem broju Braničevski okrug prednjači u Srbiji. Iz ovog kraja čak 50.000 ljudi hleb zarađuje u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji i Holandiji.

“Oko 90 odsto stanova kupe gastarbajteri. Zbog dece koja im se školuju u Požarevcu, najviše traže jednosobne stanove i garsonjere, koji idu "kao alva". Za te manje stanove, čija je cena do 30.000 evra, tolika je jagma da se pravi lista čekanja”, kaže Vladan Petrović, koji se već 23 godine bavi prometom nekretnina.

Najviše se traže stanovi u centru grada, i to do trećeg sprata.

“Imali smo jednu porodicu koja je dugo živela u Americi.Oni su hteli isključivo da kupe stan na periferiji, zbog prirode. Međutim, većina želi da živi u centru grada”, kaže on.

“Stari stanovi često imaju praktičniji raspored prostorija, ali je problem u tome što se stare zgrade loše održavaju, pa se kupci obeshrabre kad vide u kakvom su stanju”, navodi.

Iako je gradnja stambenih zgrada godinama intenzivna, Gradska uprava nema podatak o tome koliko ih je do sada izgrađeno i koliko ih se trenutno gradi. Vlasniku placa u centru grada investitor najčešće daje 30 kvadratnih metara za ar. U poslednjih 12 meseci prodaje stanova na kredit gotovo da nije bilo, ali su sada, pred kraj godine, kupci počeli da se javljaju.

(Izvor: B92)

Top