Država rešila da spreči pranje novca preko nekretnina

  • 11.01.2019.

Građevinska delatnost izuzetno je rizična delatnost koja se zloupotrebljava u cilju integracije nelegalno stečenog novca u legalne tokove.

Uprava za sprečavanje pranja novca ukazuje na to već nekoliko godina i upozorava da se nekretnine često koriste koristi za pranje novca koji potiče od trgovine narkoticima. 

I prošle godine je Uprava za sprečavanje pranja novca procenila da će i 2018. građevinarstvo biti ranjivi sektor, tačnije, privredni sektor u kojem se integriše nezakonito stečeni novac. 

Osim građevinarstva, isticani su i ugostiteljstvo i hotelijerstvo, kao i kladionice, piše Dnevnik. 

Neke prognoze ukazuju na to da je u građevinarstvu, odnosno na tržištu nekretnina, u Srbiji od 2000. godine oprano gotovo milijardu evra. 

Država je prošle godine usvojila Nacionalni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a u okviru njega Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije dalo je uputstvo trgovcima nekretninama za procenu rizika od pranja novca. 

Tako sada agenti za promet nepokretnosti moraju da primenjuju posebne smernice za procenu rizika od pranja novca, a to znači da oni procenjuju rizik zainteresovanog kupca, bio on fizičko ili pravno lice. Budući kupac stana skenira se i proverava njegova biografija, da li je osuđivan, a ukoliko je reč o preduzeću, proverava se kakva je njegova poslovna sposobnost, iz koje države dolazi. 

Da se sluti kraj pranju novca preko kupovine nekretnina i nepokretnosti u Srbiji najavljuje i tek potpisan sporazum između Ministarstva građevine i Uprave za sprečavanje pranja novca. 

Naime, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović potpisali su sporazum da bi se sektor građevinarstva, koji je targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca, stavio pod kontrolu. 

"U dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava se da se prljavi novac plasira u nekretine, najčešće u kupovinu nepokretnosti. Pomenutim sporazumom učinićemo saradnju s Upravom još efikasnijom jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo", objasnila je ministarka Zorana Mihajlović.

(Izvor: B92)

Top