Vesti » Srbija | 11.01.2019.

Država rešila da spreči pranje novca preko nekretnina

Građevinska delatnost izuzetno je rizična delatnost koja se zloupotrebljava u cilju integracije nelegalno stečenog novca u legalne tokove.

Uprava za sprečavanje pranja novca ukazuje na to već nekoliko godina i upozorava da se nekretnine često koriste koristi za pranje novca koji potiče od trgovine narkoticima. 

I prošle godine je Uprava za sprečavanje pranja novca procenila da će i 2018. građevinarstvo biti ranjivi sektor, tačnije, privredni sektor u kojem se integriše nezakonito stečeni novac. 

Osim građevinarstva, isticani su i ugostiteljstvo i hotelijerstvo, kao i kladionice, piše Dnevnik. 

Neke prognoze ukazuju na to da je u građevinarstvu, odnosno na tržištu nekretnina, u Srbiji od 2000. godine oprano gotovo milijardu evra. 

Država je prošle godine usvojila Nacionalni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a u okviru njega Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije dalo je uputstvo trgovcima nekretninama za procenu rizika od pranja novca. 

Tako sada agenti za promet nepokretnosti moraju da primenjuju posebne smernice za procenu rizika od pranja novca, a to znači da oni procenjuju rizik zainteresovanog kupca, bio on fizičko ili pravno lice. Budući kupac stana skenira se i proverava njegova biografija, da li je osuđivan, a ukoliko je reč o preduzeću, proverava se kakva je njegova poslovna sposobnost, iz koje države dolazi. 

Da se sluti kraj pranju novca preko kupovine nekretnina i nepokretnosti u Srbiji najavljuje i tek potpisan sporazum između Ministarstva građevine i Uprave za sprečavanje pranja novca. 

Naime, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović potpisali su sporazum da bi se sektor građevinarstva, koji je targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca, stavio pod kontrolu. 

"U dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava se da se prljavi novac plasira u nekretine, najčešće u kupovinu nepokretnosti. Pomenutim sporazumom učinićemo saradnju s Upravom još efikasnijom jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo", objasnila je ministarka Zorana Mihajlović.

(Izvor: B92)

Od 1. jula porez i na „stan na dan”

    Srbija | 11.06.2019.

Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen brojem kreveta i koeficijentom...Više »

Većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani

    Srbija | 10.06.2019.

Beograd -- Cene nekretnina poslednjih godina u Beogradu vrtoglavo rastu, piše Politika.Procenjuje se da taj rast iznosi oko deset procenata godišnje.Samo u prestonici Srbije,...Više »

Prodaja stanova u ekspanziji, najčešće se plaćaju kešom

    Srbija | 07.02.2019.

U decembru 2018. godine izdato je 1.600 građevinskih dozvola, što je najviše do sada. Iako poslednjih godina cene nekretnina rastu, prodaja stanova je u ekspanziji. Sve je...Više »

Porez na imovinu plaćaće i kupci i graditelji stanova

    Srbija | 26.11.2018.

Poreske prijave ubuduće preko notara, predviđeno Izmenama zakona o porezu na imovinu. – Nelegalni graditelji biće oporezovani, ali koncesionari neće plaćati ovaj...Više »

Srbija napredovala po svetskom indeksu za oblast nekretnina

    Srbija | 08.11.2018.

Prema najnovijem Globalnom indeksu transparentnosti u oblasti nekretnina za 2018, Srbija se nalazi među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale na ovoj listi, saopštilo je...Više »

Nelegalni objekti rušiće se i bez konačne odluke suda!

    Srbija | 02.11.2018.

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju od 6. novembra donose stroža pravila za nesavesnu gradnju, a zabrinjavajući podatak je da srpska prestonica godišnje izgubi 30 miliona...Više »

Kvadrat u novogradnji oko 25 odsto skuplji nego 2013. godine

    Srbija | 30.10.2018.

Kvadratni metar stana u novogradnji u Beogradu skuplji je za oko 25 odsto nego 2013, a ova godina predstavlja bum za tržište nekretnina po enormno velikom broju izdatih...Više »

Ako prodajete stan, morate prvo da ga ponudite Zavodu

    Srbija | 15.10.2018.

Zakon o kulturnim dobrima iz 1994. godine, ima još jednu problematičnu odredbu - pravo preče kupovine države nekretnina koje spadaju u kulturna dobra, a izmenu tog zakona...Više »

Šta je dovelo do porasta cena nekretnina?

    Srbija | 10.10.2018.

Poslednjih nekoliko meseci cene nekretnina znatno su porasle. Ipak, kako tvrde pojedini ekonomisti, rekord koji je dostignut pre desetak godina, odnosno pre ekonomske krize, kada...Više »

Energetska efikasnost zgrada garantuje niže troškove

    Srbija | 03.10.2018.

NOVI SAD - Prema zakonu o prostornom planiranju i izradnji, investitori za dobijanje dozvole za izgradnju stanova, moraju garantovati i određen nivo energetske efikasnosti u...Više »

 
Lokacije
Najnovije sa BLOGA
Kako prodati nekretninu?

Mnogima se ovo čini kao lagan zadatak, međutim kada zagrebu malo dublje, vidi se da to baš i... Više »

Kako smanjiti gradsku buku u vašem domu

Preterano jaki zvuci, svima su neprijatni, pogotovo ukoliko je u pitanju vaše dvorište. Vaše... Više »

Imidž jednog agenta za nekretnine?

Kada pričamo o oblačenju, može se reći da su prošli dani „uklapanja boja“, i da se... Više »