Vesti » Srbija | 11.01.2019.

Država rešila da spreči pranje novca preko nekretnina

Građevinska delatnost izuzetno je rizična delatnost koja se zloupotrebljava u cilju integracije nelegalno stečenog novca u legalne tokove.

Uprava za sprečavanje pranja novca ukazuje na to već nekoliko godina i upozorava da se nekretnine često koriste koristi za pranje novca koji potiče od trgovine narkoticima. 

I prošle godine je Uprava za sprečavanje pranja novca procenila da će i 2018. građevinarstvo biti ranjivi sektor, tačnije, privredni sektor u kojem se integriše nezakonito stečeni novac. 

Osim građevinarstva, isticani su i ugostiteljstvo i hotelijerstvo, kao i kladionice, piše Dnevnik. 

Neke prognoze ukazuju na to da je u građevinarstvu, odnosno na tržištu nekretnina, u Srbiji od 2000. godine oprano gotovo milijardu evra. 

Država je prošle godine usvojila Nacionalni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a u okviru njega Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije dalo je uputstvo trgovcima nekretninama za procenu rizika od pranja novca. 

Tako sada agenti za promet nepokretnosti moraju da primenjuju posebne smernice za procenu rizika od pranja novca, a to znači da oni procenjuju rizik zainteresovanog kupca, bio on fizičko ili pravno lice. Budući kupac stana skenira se i proverava njegova biografija, da li je osuđivan, a ukoliko je reč o preduzeću, proverava se kakva je njegova poslovna sposobnost, iz koje države dolazi. 

Da se sluti kraj pranju novca preko kupovine nekretnina i nepokretnosti u Srbiji najavljuje i tek potpisan sporazum između Ministarstva građevine i Uprave za sprečavanje pranja novca. 

Naime, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović potpisali su sporazum da bi se sektor građevinarstva, koji je targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca, stavio pod kontrolu. 

"U dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava se da se prljavi novac plasira u nekretine, najčešće u kupovinu nepokretnosti. Pomenutim sporazumom učinićemo saradnju s Upravom još efikasnijom jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo", objasnila je ministarka Zorana Mihajlović.

(Izvor: B92)

Kupovina garaže u Beogradu se isplati više od kupovine stana

    Srbija | 05.03.2020.

Garažna mesta u Beogradu iznajmljuju se za 70 do 100 evra mesečno, a kupuju za 8 do 12 hiljada evra.Dvojica komšija sa beogradske opštine Zvezdara iznajmljuju svoje...Više »

Falsifikati u kapari, neproverena kvadratura, nepriključeni radijatori

    Srbija | 27.01.2020.

Stan se mora premeriti i proveriti da se ne bi pojavile skrivene mane. - Neophodno je da nekretnina bude papirološki čista. - Kupac mora dobro da sagleda imovinu, upozna se s...Više »

Registrovane agencije olakšavaju proces kupoprodaje nepokretnosti

    Srbija | 20.12.2019.

Više od 170 registrovanih agencija, članica Grupacije, stavlja sav svoj kapacitet u službu unapređenja delatnosti, kvaliteta usluge i sigurnosti klijenata, istaknuto je u PKS...Više »

Od 1. jula porez i na „stan na dan”

    Srbija | 11.06.2019.

Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen brojem kreveta i koeficijentom...Više »

Većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani

    Srbija | 10.06.2019.

Beograd -- Cene nekretnina poslednjih godina u Beogradu vrtoglavo rastu, piše Politika.Procenjuje se da taj rast iznosi oko deset procenata godišnje.Samo u prestonici Srbije,...Više »

Prodaja stanova u ekspanziji, najčešće se plaćaju kešom

    Srbija | 07.02.2019.

U decembru 2018. godine izdato je 1.600 građevinskih dozvola, što je najviše do sada. Iako poslednjih godina cene nekretnina rastu, prodaja stanova je u ekspanziji. Sve je...Više »

Porez na imovinu plaćaće i kupci i graditelji stanova

    Srbija | 26.11.2018.

Poreske prijave ubuduće preko notara, predviđeno Izmenama zakona o porezu na imovinu. – Nelegalni graditelji biće oporezovani, ali koncesionari neće plaćati ovaj...Više »

Srbija napredovala po svetskom indeksu za oblast nekretnina

    Srbija | 08.11.2018.

Prema najnovijem Globalnom indeksu transparentnosti u oblasti nekretnina za 2018, Srbija se nalazi među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale na ovoj listi, saopštilo je...Više »

Nelegalni objekti rušiće se i bez konačne odluke suda!

    Srbija | 02.11.2018.

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju od 6. novembra donose stroža pravila za nesavesnu gradnju, a zabrinjavajući podatak je da srpska prestonica godišnje izgubi 30 miliona...Više »

Kvadrat u novogradnji oko 25 odsto skuplji nego 2013. godine

    Srbija | 30.10.2018.

Kvadratni metar stana u novogradnji u Beogradu skuplji je za oko 25 odsto nego 2013, a ova godina predstavlja bum za tržište nekretnina po enormno velikom broju izdatih...Više »

 
Lokacije
Najnovije sa BLOGA
Kako dobiti povoljan kredit od banke?

U našem narodu postoji izreka „Dug je zao drug“. Da li to baš mora tako da bude kada... Više »

Šta ako nekretnina nije uknjižena?

Kada se interesujemo za kupovinu ili prodaju nekretnine često se susrećemo sa temom uknjiženosti... Više »

Šta sve uključuje agencijska usluga?

Da li želite da prodate ili izdate vašu nekretninu? Ili ste možda u procesu potrage za prostorom... Više »