Divlja gradnja bez naslednika

  • 12.01.2016.

Vlasnicima nelegalnih objekata koji ne mogu ni da se ozakone ni da se sruše prete kazne. Plaćaće veći porez. Neće moći da prodaju nekretninu. Država ih neće oduzimati.

VLASNICI nelegalnih objekata koji ne budu hteli da ih legalizuju po novom zakonu o ozakonjenju, a koje nije moguće srušiti, plaćaće veći porez. Oni neće moći ni da prodaju takve nekretnine, a takvi stanovi neće moći da se naslede niti da se poklone. Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, kaže da država neće oduzimati nekretnine, ali će za te stanove važiti zabrana raspolaganja.

- Isto će biti i sa garažama i drugim delovima objekata koji ne mogu da se ozakone ili njihovi vlasnici iz nekog razloga to ne žele da urade, a ne mogu da se ruše - kaže Damnjanovićeva. - Građevinski ispektor će dostaviti Poreskoj upravi rešenje o rušenju sa napomenom da se objekat ne može rušiti, tako da se taj stan stavi u sistem poreza. Vlasnik će za taj stan plaćati veći porez na imovinu, a druga sankcija je da se to rešenje dostavlja Republičkom geodetskom zavodu, koji je u obavezi da upiše zabranu raspolaganja.
Damnjanovićeva objašnjava da će ti vlasnici imati "zarobljenu nepokretnost", jer će biti upisana zabeleška o zabrani otuđenja i zabrani drugih vidova raspolaganja.

Procenjuje se da je svaki treći objekat u Srbiji izgrađen nelegalno i da ih ukupno ima 1,5 miliona. Samo 700.000 vlasnika je, međutim, ranije predalo zahtev za legalizaciju.

Damnjanovićeva navodi da u slučajevima kada je cela zgrada nelegalna, važi pravilo da se prvo obavlja ozakonjenje cele zgrade, pa se rešava o pojedinačnim zahtevima stanara.

- Ako se desi da neko ne želi da ozakoni svoj stan, to ne sprečava njegove komšije da ozakone samo svoju nekretninu - navodi Damnjanović. - Predviđeno je da građevinski inspektor donese rešenje o rušenju u situacijama kada neko neće da ozakoni svoj stan.

ŠTA NEĆE RUŠITI

- RUŠENjE je praktično nemoguće u situaciji kada u zgradama ima i ozakonjenih i nelegalnih stanova - objašnjavaju u Ministarstvu građevine. - Ista situacija je i u zajedničkom dvorištu, kada bi rušenje nelegalnog objekta moglo da ugrozi bezbednost drugih objekata.

(Izvor: Večernje novosti)

Top