Ko ne prijavi stan za tri dana – najveći porez

  • 30.08.2017.

Vlasnici koji ne prijave nekretnine gradu Splitu do kraja avgusta biće oporezovani po najvišim stopama, upozoravaju iz te lokalne samouprave. 

Građane Hrvatske očekuju velike promene u poreskom sistemu, koje su proteklih meseci uzburkale javno mnjenje pa je iz vlade najavljeno da će se stvar preispitati.

Međutim, do sada je nejasno da li bi vlasnici nekretnina trebalo da se pridržavaju najavljenih poreskih obaveza u okviru kojih je i prijava nekretnina do kraja avgusta.  

Kako piše Slobodna Dalmacija, čelnici Splita ne nameravaju da raspišu referendum da poštede svoje građane novog harača. Naprotiv, prikuplja se evidencija nekretnina (za Split, Kamen, Žrnovnicu, Srinjine, Slatine, Strobreč, Sitno Gornje i Donje) kako bi se, kad dođe trenutak, udario porez.  

“Uprkos najavama o odlaganju primene Zakona o lokalnim porezima u delu kojim se reguliše porez na nekretnine, jedinice lokalne samouprave moraju urediti svoje evidencije kako bi u trenutku oporezivanja imale ispravne podatke. Zbog toga je na stranicama grada i objavljeno obaveštenje i poziv obveznicima poreza na nekretnine”, poručiči su iz gradske uprave.  

Objašnjavaju kako je porez na nekretnine transformacija komunalne naknade u poresko davanje i da trenutno važeći Zakon o komunalnoj privredi takođe predviđa obvezu prijave nekretnine.  

“Dakle, građani su u svakom slučaju dužni prijaviti nekretninu koja podleže plaćanju bilo komunalne naknade ili budućeg planiranog poreza na nekretnine”, poručuju.  

Nekretnine koje se moraju prijaviti su "stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor i drugi pomoćni te ostali prostori bez namene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne delatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja."

(Izvor: B92)

Top