Popust za tapiju samo socijali

  • 12.01.2011.

Nastavljaju se razgovori o legalizaciji gradnje. Povlastica nema za ekstra ili prvu gradsku zonu. Pogodnosti važe samo za prvih 100 kvadrata.

Pravo na gotovo besplatnu legalizaciju „divljih“ objekata, odnosno popust od 99 odsto, trebalo bi da imaju samo socijalno ugroženi građani, insistiraju lokalne samouprave, saznaju „Novosti“.

Za gradove i opštine prihvatljiv je predlog nadležnog Ministarstva o velikim olakšicama za porodične kuće i stanove, koji po članu domaćinstva imaju 25 kvadrata, ali samo uz dokaz o malim primanjima ili o pripadnosti socijalno ugroženoj kategoriji. Zbog „pritiska“ lokalnih samouprava u Ministarstvu za prostorno planiranje sada razmišljaju o uvođenju socijalne karte.

Četvoročlana porodica za prvih 100 kvadrata imaće popust od 99 odsto dok će za dodatnih do 100 kvadratnih metara umanjenje iznositi 60 odsto. To isto važi i za petočlanu ili šestočlanu porodicu, jer najveća olakšica važi samo za prvih sto kvadrata. Takođe, uslovi su i da se objekat ne nalazi u ekstra ili prvoj gradskoj zoni i da vlasnik bespravnog zdanja nema drugu nepokretnost u svojini. U svakom slučaju nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji još nije spreman i mnogo je otvorenih pitanja, a rešenja će biti poznata do kraja ovog meseca.

- Pozdravljamo inicijativu da oni građani, koji su iz preke potrebe zidali bez dozvole, izmiruju porez na imovinu i komunalije, plate samo simboličnu cenu legalizacije - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Činjenicu da u Srbiji postoji tako veliki broj bespravnih objekata ne možemo da ignorišemo i pitanje legalizacije mora da se reši brzo, po pojednostavljenoj proceduri, prihvatljivim cenama za one kojima je to jedina nepokretnost a ne za one koji su gradili zbog zarade. U svakom slučaju taj mrtav kapital u zdanjima bez papira mora da se aktivira i to će biti najveća korist za državu. Mnogi će nekretnine staviti pod hipoteku i pokrenuti porodičan biznis...

Predlog lokalnih samouprava je i da vlasnici nelegalnih objekata do juna potpišu ugovore sa opštinama, koje će završiti kompletnu papirologiju, uključujući i geodetska snimanja. Cenovnici tih usluga građanima iznosili bi oko 250 do 300 evra uz mogućnost plaćanja na rate.

 

DOKUMENTA ZA LEGALIZACIJU

ZA maksimalni popust vlasniku divljeg zdanja potrebno:

* dokaz da nema drugu nepokretnost u svojini

* dokaz o socijalnoj ugroženosti (predlog lokalnih samouprava)

* da po članu domaćinstva ima do 25 kvadrata

* da objekat nije sazidan u ekstra i prvoj zoni

PRIJAVE


U Srbiji je po novom zakonu podneto 346.056 zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata - u centralnoj Srbiji 211.583, Beogradu 119.225, a u Vojvodini 15.248. Kada se dodaju i nerešene prijave za legalizaciju po ranije važećim zakonima, reč je o 617.658 predmeta. Od toga za više od godinu dana rešeno je svega pet odsto. Zato se sada i traže rešenja da se pojednostavi, ubrza i pojeftini legalizacija.

Izvor: novosti.rs

 

Top